Annons:
Etikettpersonhistoria
Läst 14986 ggr
AndersE
2010-01-27 14:00

Halte Per

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur många människor hedras med ett vykort? En av dem var i alla fall Halte Per i Ängelholm. Vem var han?

Vykortet

I en samling av bilder, brev och vykort från tidigt 1900-tal fanns detta:

Vykort - Halte Per

Längst upp till höger står "HALTE PER". Vem var det? Varför har han förärats ett vykort? För att få svar på frågan startade jag en diskussion här på forumet - länk.

Vi fann snart att Per var omnämnd som ett av Ängelholms många "original" i Inga Bengtssons bok "Engelholmsbygd i gammal tid". I hennes bok liksom i många 1900-talsskildringar får jag ett intryck av att Ängelholmarna värnade bilden av sin stad som den lilla idylliska småstaden och jag tror att man också värnade sina "original" som bevis för att i staden levde de gamla tiderna kvar.

Men vem var då Per? I diskussionsforumet var vi flera som sökte och fann uppgifter och dessa har jag ställt samman och kompletterat. Här är alltså berättelsen om Halte Per:

Per Hansson från Tåssjö

Pers far var Hans Zachrisson som var född 26 februari 1796 i Våxtorp, Hallands län. Hans mor var Sissa Svensdotter som var född 10 januari 1806, även hon i Våxtorp. De vigdes i Våxtorp 12 juni 1825. Hans var då skomakare. Deras första barn var en son som föddes den 4 januari 1826 och fick namnet Nils.

De flyttade snart från Våxtorp, troligen via Hasslöv i Halland och kom till Tåssjö utanför Ängelholm i Nv. Skåne 1827. Där bosatte de sig i Stavershult där Per föddes 1 juli 1831.

Familjen växer och flyttar

Nils och Per fick ännu en bror Lars 1833, en syster Cecilia 1837 och en bror Carl 1839.

Året därpå flyttade familjen åter till Halland, till Göstorpshult i Hishult socken. Då var Per alltså nio år gammal. I Hishult fick familjen ytterligare tillskott. Dottern Assarina föddes 1843.

Året därpå återvände familjen till Tåssjö och bosatte sig nu i ett litet torp i Ålstorp, Snäckebotorp i Tåssjö socken.

Torpet i Ålstorp, Snäckebotorp

Förmodligen var det i det lilla torpet på bilden man bodde. Bilden är tagen långt senare, men även om torpet var i bättre skick 1844 tänker jag mig ändå att familjen levt ett mycket enkelt och strävsamt liv. I torpet föddes det sjunde barnet 1847. Det var en pojke och han fick heta Sven. Det är Sven som vuxen som syns på bilden ovan.

Barnen blir stora

Två år senare började barnen flytta hemifrån. Pers lillebror Lars flyttade en tid in till Ängelholm och Per, som nu var 18 år gammal, flyttade något år till Munka Ljungby som inte låg många kilometer hemifrån. Per återvände en tid till föräldrahemmet innan han åter flyttade hemifrån. Pers far Hans dog 18 november 1858, 62 år gammal. Hans änka, nu skriven som Cecilia bodde kvar i torpet i Ålstorp med de två yngsta barnen.

Pers liv som vuxen

Pers vistelse de närmsta åren är oklar. Han var ett tag i Fleninge, norr om Helsingborg men flyttade 1871, 30 år gammal,  därifrån till Nyrup, Brunnby norr om Höganäs på Kullahalvön mellan Helsingborg och Ängelholm.

År 1880 bodde Pers mor Cecilia, 74 år ännu kvar på torpet. Hemma bodde också yngste sonen Sven som då blivit 33 år gammal. Cecilia dog 1894, 88 år gammal och sedan bodde Sven ensam kvar.

Per var ännu skriven i Brunnby, som inhyseshjon. I anteckningarna står att han hade "fallandesot" vilket är detsamma som epilepsi. Ordet fallandesot kom sig av att de kunde falla ihop i kramper. Kanske är epilepsin också förklaringen till namnet "Halte-Per"? Några år senare står antecknat att Per vistas på Lerberget som ligger söder om Höganäs. År 1896 finns antecknat att Per flyttat.

Till Ängelholm

Troligen hamnade Per sedan i Ängelholm där han blev känd som ett "original", så känd att han fotograferades och fotot blev ett vykort.  Enligt en notis arbetade Per som uppköpare av tagel och ben.

Halte Per_1.jpg

På bilden som blev ett vykort tycker jag att Per ser rätt stilig ut. Eleganta kläder och fin hatt. Hår och skägg är välansat. När jag ser bilden tror och hoppas jag att han levde ett ganska gott liv utifrån sina förutsättningar. På bilden sitter han på något slags säck och har ytterligare en framför sig. Kanske har han vandrat runt i traktens gårdar och gjort sina uppköp för att sedan sälja vidare, kanske efter någon bearbetning. Han ser rätt bekväm ut på bilden, sittande i den soliga hörnan med en sval pilsner i handen.

Livets slut

Det verkar som om Per sent på ålderns höst återvänt till Tåssjö och där fått ett boende på socknens fattighus. I Engelholms tidning 17 augusti 1914 kunde man läsa att Halte-Per avlidit på Tåssjö fattigstuga där han då bodde. Han blev alltså hela 83 år gammal!

Brodern Sven

Pers bror, Sven Hansson eller "Zachrisa-Sven" som han kallades, bodde kvar i Ålstorp.

Sven_b.jpg

Bilden visar honom framför sin lilla stuga, som förmodligen är samma torp som hans familj flyttade in i 1844. Sven gifte sig aldrig. Han bodde kvar i torpet i Ålstorp till 1933 då han flyttade till ålderdomshemmet i Tåssjö. Där avled han den 8/4 1935, hela 88 år gammal. Hans lilla torp finns inte längre kvar men grundmurarna lär ännu vara tydliga.

Sven.jpg

  • Redigerat 2020-12-04 10:39 av AndersE
Annons:
AndersE
2010-01-27 21:45
#1

Jag är lite fascinerad av denna familj. Flera som uppnår hög ålder trots ett liv som jag tror var både hårt och fattigt. Titta på Svens torp. Han levde där nästan hela sitt liv och blev nästan 90 år!

Man får lite lust att försöka se vad det blev av de övriga syskonen.

AndersE
2010-01-27 21:49
#2

Kan detta vara brodern Carl, 1900:

Namn: Carl Hansson
Hemförsamling: Brunnby
Hemort: Björkeröd
Kontrakt: Luggude
Län: Malmöhus
Födelseår: 1839
Födelseförsamling: Tosjö Kristianstads län
Civilstånd: Gift (G)
Kön: Man
Famstkod: Far/man (F)

I samma församling som Per fanns under många år!

Carls familj:

Carl Hansson, f. 1839 i Tosjö Kristianstads län
Hanna Hansdotter, f. 1841 i Brunnby Malmöhus län
Sigfrid, f. 1885 i Brunnby Malmöhus län

AndersE
2010-01-27 21:56
#3

Systern Assarina, fast födelseförsamlingen inte stämmer?

Namn: Assarina Hansdotter
Hemförsamling: Tåssjö
Hemort: Stafvershult
Kontrakt: Norra Åsbo
Län: Kristianstad
Födelseår: 1843
Födelseförsamling: Örkelljunga Kristianstads län
Yrke: Torpare
Civilstånd: Änka/änkling (E)
Kön: Kvinna

Familjen:

Assarina Hansdotter, f. 1843 i Örkelljunga Kristianstads län, Torpare
Karl Gustafsson, f. 1872 i Örkelljunga Kristianstads län
Viktor Gustafsson, f. 1876 i Örkelljunga Kristianstads län

HannaT
2010-01-29 03:01
#4

Jättefin artikel Anders. Intressant läsning!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

AndersE
2011-10-22 17:04
#5

Lyfter upp denna. Kul att så mycket gick att hitta om det gamla vykortets motivperson.

wetterlindsara
2013-03-17 14:51
#6

Hej!

Vilken rolig läsning! Jag släktforskar sedan okt 2012 och har kommit rät långt bak i min släkt både på min fars och mors sida.

Idag hittade jag någon vid namn Carl Hansson och när jag sökte efter honom i födelseböckerna stod det Hans Zachri….. Resten kunde jag ej utläsa. Tack vare google hittade jag denna artikel! Tack för att du skrev den och gav mig mer rolig information :)

Annons:
AndersE
2013-03-17 18:18
#7

#6 Är du släkt med familjen ovan?

Upp till toppen
Annons: