Annons:
Etikettstorgatan
Läst 10894 ggr
AndersE
9/20/09, 11:07 PM

Storgatan 20, gården med bil

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Veckans bild visar en "kändis" i Ängelholm, men handlar mer om en annan person i bilden.

Edit: Rubriken ändrad maa den identifiering som är gjord nedan…

Bilden visar en bil med två öppna dörrar samt tre personer. Bilen står framför ett hus.

Gotthard Ellerstrand, bil, chaufför, Vivika Ellerstrand

Platsen?

Det finns inte så mycket som hjälper till att bestämma var bilden är tagen. Jag är lite inne på att den kan vara tagen på gården till Storgatan 28a, dvs samma plats som förra veckans bild visade. Av det jag kunnat jämföra bilderna kan jag varken bekräfta eller dementera min hypotes. Vad tycker ni?

Bilen

Utifrån min kunskap om bilar skulle jag vilja datera årsmodellen till 1925-1930, men jag är ingen expert. Modell kan jag inte avgöra, men det ser ut att vara en relativt stor och dyrbar bil.

Personerna

Det syns ju tre personer på bilden:

Tre personer framför bilen

Mannen i halmhatt

Mannen längst till vänster känner jag väl igen och det stöds av anteckningen bakpå bilden. Detta är min farfars far Gotthard Ellerstrand, född i Starby utanför Ängelholm 1875.

Gotthard Ellerstrand

Om nu bilden är tagen i slutet av 1920-talet så bodde han vid denna tid på Storgatan 28a. Han var disponent på Willans tegelbruk, men innehade också andra uppdrag. Så var han t.ex. styrelseordförande på Thulins vilohem några år. Stiftelsen bildades efter Paulus Thulins död 1922. Dock vet jag inte hur länge Gotthard var styrelseordförande.

Mannen i uniform

När jag ser bilden så associerar jag uniformen till att denne man är chaufför. Bakpå bilden är antecknat "Palm?". Jag tror därför att mannen är Samuel Palm, som var vaktmästare och chaufför på Thulins Vilohem under många år.

Samuel Palm?

Gustav Samuel Palm var född i Välinge söder om Ängelholm 1895. Han gifte sig 1929 med Greta som var född i Ängelholm 1904. Greta blev med tiden ganska rund och jag har hört att hon var en rätt bestämd kvinna som kallade sin man för "Sam". Jag tror att de först fick en dotter och vet att de fick en son 1933 som fick heta Bengt. Bengt var jämngammal med min pappa och de blev mycket goda vänner.

Samuel har jag bara hört gott om. En mycket snäll och sympatisk man. Min mamma som var sjuksköterska jobbade en hel del på Thulins när jag var liten och hade en del med Samuel Palm att göra. Palm hade en tjänstebostad som jag tror låg norr om själva vilohemmet, ungefär där dagens cykelväg går över ån. Huset finns inte kvar längre.

Min pappa vill minnas att Samuel Palm hade ett körkort med numret "L17" vilket betyder att han var en av de allra första utbildade bilförarna i länet.

Samuel Palm bör ha jobbat på Thulins in på 60-talet. I "Sveriges befolkning 1970" ser jag att han bodde i Röstånga. Han dog 1984 i Genarp där han bodde helt nära sonen Bengt. Greta dog 1994. De blev 88 respektive 89 år gamla.

Kvinnan

Längst till höger står en kvinna. Henne känner jag igen som Gotthard Ellerstrands äldsta dotter Vivika. Hon var född 1902 i Ysby i Halland. År 1923 fick hon sin legitimation som sjukgymnast. Åtminstone under åren 1923-1926 arbetade hon som sjukgymnast på Thulins Vilohem.

Slutsats

Jag tror att bilen kan ha tillhört Thulins vilohem. Thulins styrelseordförande och sjukgymnast ska bli skjutsade någonstans av chauffören Palm. Bilden är tagen i mitten eller slutet av 1920-talet.

Alla synpunkter, korrigeringar och kompletteringar är välkomna!

  • Redigerat 12/4/20, 10:51 AM av AndersE
Annons:
AndersE
9/20/09, 11:28 PM
#1

I Ängelholms henbygdsbok från 1988 är Palm omnämnd i en artikel av Paula Thulin.

I samband med Spanska sjukan 1918 lyckades dr Pulus Thulin få tillstånd att köpa en bil, en Scania Vabis 1914. Då anställdes en ung man, Sam Palm från Vegeholm, som chaufför och senare som vaktmästare.

AndersE
9/21/09, 1:47 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Bland mina bilder hittade jag denna. Den ser ut att visa samma bil som på bilden ovan. De tunt målade linjerna runt fönstren samt trä-ekerhjulen ser likadana ut.

På denna bild syns Gotthards son Inge som var född 1917 samt Inges moster Hulda född 1882. Hulda har sorgbindel runt armen. Den skulle kunna vara orsakad av att hennes äldsta systers man dog och i så fall är årtalet för denna bild 1928.

Det verkar nu troligare att bilen tillhört Gotthard Ellerstrand vilket ju inte hindrar att Palm kan ha varit chauffören på bilden ovan.

Den här bilden ökar möjligheten att identifiera fabrikat och årsmodell på bilen.

AndersE
9/21/09, 1:49 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Detalj från bilden ovan…

AndersE
9/21/09, 2:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Jag gissar att detta är samma bil. Tyvärr kan jag inte utläsa något av kylarmärke eller -prydnad. Skylten är i alla fall tydlig - L359.

AndersE
9/21/09, 3:00 PM
#5

Jag har studerat de små extralampor som sitter i kant med motorhuvens bakre del. Infästningen är rätt speciell. Den syns på översta bilden - #0. På den andra bilden - #3 - ser man skuggan av den och på bilden ovan - #4 - syns den också.

Så jag känner mig rätt övertygad om att alla bilder i denna sträng visar samma bil. Jag har för mig att jag hört att Gotthard hade en stor amerikansk bil, men minns inte om jag hört vilket märke det var.

AndersE
9/21/09, 3:20 PM
#6

Jag har googlat runt lite. Hittar några Hudson med liknande kylare och även liknande extralampor…

Annons:
AndersE
10/5/09, 1:30 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Hittade ännu en bild med samma bil.

Upp till toppen
Annons: