Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

000 ÖVRIGT 001 - Om "Engelholmiana i Fokus" 002 - Engelholmiana in English 003 - Tävlingar 005 - Instruktionsfilmer om iFokus 006 - Statistik för Engelholmiana 008 - Bildgåtor 009 - Tips om källor 010 - Bok- och lästips 011 - Felnoteringar i litteratur 100 ÄNGELHOLMS STAD 110 - Storgatan 115 - Smedjegatan o Vattengatan 120 - Järnvägsgatan 125 - Östergatan 130 - Skolgatan 160 - Villan och Ängavången 170 - Södra Utmarken 180 - Rönneå och stadens broar 185 - Hembygdsparken o Thorslund 200 ÄNGELHOLMSBYGDEN 201 - Ausås 202 - Barkåkra 203 - Hjärnarp 204 - Höja 205 - Rebbelberga 206 - Munka Ljungby 207 - Starby 208 - Strövelstorp 209 - Tåssjö 210 - Tåstarp 211 - Össjö 250 - Filmer om Ängelholmsbygden 300 HISTORIA 350 - Kartor 360 - Flygfoton 400 PERSONHISTORIA 500 FÖRETAG 600 FÖRENINGSLIV 700 SKOLOR 800 FÖREMÅL 900 LUSTHUSET
100 - Ängelholms stad

Barndomsminnen

2009-08-25 18:39 #0 av: AndersE

Mina första år bodde jag i hyreshusen mittemot Lasarettet. Idag återupplevde jag dessa år...

Jag kom i god tid till min radiointervju på Folkets Hus och hann vandra runt i området en stund. Att återvända till platser man varit tidigare är ett bra sätt att väcka liv i minnen.

Del av vykort - flygbild över lasarettet och husen mittemot

Första bilden är en del av ett vykort. Till vänster syns hur den gamla södra landsvägen kommer in. Längst upp i bilden syns lasarettet. Uppe till höger fortsätter vägen norrut över Carl XV:s bro till stadens centrum. I mitten till höger syns dåvarande Höjavägen där trafiken närmade sig staden österifrån. Här var en gång "södra tullplatsen". I hörnan mellan Södra vägen och Höjavägen ligger ett hus som då var ESSO bensinstation, idag är det Folkets Hus. Till vänster finns korsningen mellan Södra vägen och Landshövdingevägen. I det huset fanns BP bensinstation samt butiker för frisör, livsmedel och tobak/tidningar/godis. Till höger om det huset ligger ett hyreshus som jag bodde i mellan 1964 och 1967.

Folkets Hus mittemot sjukhuset

Här syns nuvarande Folkets Hus mittemot sjukhuset. Bakom det syns huset jag bodde i med runt fönster i gavelspetsen.

Del av vykort - bensinstation mittemot lasarettet i Ängelholm

Här är ett gammalt vykort med ESSO i samma hus. Huset till höger om ESSO var nog rivet redan när jag bodde här.

Huset mittemot sjukhuset

Huset mitt emot sjukhuset. "Vår" balkong är den mellersta. Hitom balkongen vårt köksfönster. Där tittade mamma oroligt ut på äldsta sonen som ofta, ofta satt på bänken vid busshållplatsen nedanför. Jag älskade att titta på alla bilar som kom körande in mot staden, eller ut därifrån...

BDM03.jpg

Här går man in från Södra Vägen. Har var då en stor grusplan med plats för ett par bilar. Den gången var det inte alla lägenhetsinnehavare som hade bil. Längre in har jag också för mig fanns ett enklare garage för en bil.

Bakom huset på Södra vägen

Bakom huset ser det ut så här nu. På min tid var slänten till vänster fylld med blommande buskar. Därinne hade vi spännande "kojor" där man gömde sig för omvärlden. Mellan slänten och huset fanns en stor, välkrattad grusplan med plats för många cyklar i ställ till vänster. Första dörren till höger var "vår" dörr.

Förr barnvagnar - nu rullatorer...

Där innanför ser jag platsen där mamma ställde syskonens barnvagn. Nu finns där ett par rollatorer. Generationsväxling. Dörren till vänster leder till källaren.

Källargången

Här nere fanns en massa olika rum. I ett av dem hade varje lägenhet ett eget frysfack med lås. Här fanns också tvättstugan.

Tvättstuga

Undrar om skylten fanns här redan för 45 år sedan då jag bodde här? För att tvätta den gången behövde man i alla fall en "tvättnyckel". Nyckeln hade en stor masonitskiva som nyckelring och den fick man hämta hos gårdskarlen som hette Nilsson. Bengt Nilsson? Jag minns en gång att mamma bad mig att "lämna tvättnyckeln till Nilsson". Vilken fasa! Nilsson var alla vi barn livrädda för.

Gårdskarlen Nilsson, en trappa upp...

Jag öppnade dörren till huset på andra sidan gården. Här bodde Nilsson på andra våningen. På fötterna ser jag mina blå tofflor. Aj aj! Jag tar ett par steg in och låter dörren gå igen bakom mig.

Så tar jag av tofflorna och tassar upp för trapporna i strumplästen. Med tofflor på hade jag säkert blivit utskälld för att ha klampat i trappan. Väl uppe på andra planet ställer jag tofflorna på golvet, sticker in fötterna och ringer på dörrklockan. När Nilsson öppnar sträcker jag fram nyckeln, säger "här är tvättnyckeln" och bockar artigt. Nilsson tar nyckeln, brummar något och stänger dörren.

När dörren stängts ordentligt tar jag av tofflorna, springer ner för trapporna, tar på tofflorna och går ut igen.

Gården mellan husen

På andra sidan ser jag nu som då huset vi bodde i. Den gången såg det dock annorlunda ut. De två gigantiska träden var mycket mindre och bara en del av det vi barn kallade "lilla skogen". Där inne fanns vägar och stigar och den lilla dungen kunde symbolisera allt som leken för stunden krävde. Intill fanns en stor "sandlåda" som inte var någon låda utan bara sand på en stor yta som faktiskt syns på flygbilden överst. Oj, vad roligt vi hade med sanden och "lilla skogen". Här lekte jag med kusiner och alla barn som bodde här då.

Inga gungor, ingen rutschkana. Det behövdes inte.

Vykort från Höjavägen

Alldeles bakom (öster om) min gård finns Rosenholmsvägen och på andra sidan fler hyreshus. Huset som skymtar som nummer två delvis dolt bakom det närmsta hade då adress Höjavägen. Idag heter det Doktorsgatan. Där bodde mina föräldrar när jag föddes 1960 och vi bodde kvar till julen 1964.

Ingången till vår lägenhet på Höjavägen

Här är ingången. Vi bodde på andra våningen till vänster. Dörren fyller mig ännu med lätt fasa. Jag var fyra år då vi skulle gå på utflykt med mina kusiner. De hade cyklar med sig och jag krävde då att få min trehjuling. Mamma strssade tillbaka för att hämta den och snubblade till precis innan dörren. Hon föll så olyckligt att huvudet for genom glasrutan och hon skar sig illa intill ena örat. Jag tror någon ringde efter pappa som snabbt kom hem och körde mamma till morfar. Trots att sjukhuset låg bara 100 meter bort.

Nu hinner jag inte mer. Dags att gå till Folkets Hus och bli intervjuad...

 

 


Anmäl
2009-08-26 17:38 #1 av: AndersE

Kul om här finns någon mer som bott i samma område.

Minns ni också Nilsson? Var han lika arg som jag minns honom?

 


Anmäl
2009-08-26 19:58 #2 av: annsofi

Jag är uppvuxen på Lamellgatan och jag känner så väl igen kvarteren :-) Men någon Nilsson känner jag inte till.  

Anmäl
2009-08-26 20:25 #3 av: AndersE

#2 Är Lamellgatan på andra sidan Landshövdingevägen?

 


Anmäl
2009-08-26 21:58 #4 av: annsofi

Nej, Lamellgatan går parallellt med Innerleden. Om du kommer från sjukhuset och går/kör Doktorsgatan upp, så har du Lamellgatan som andra tvärgata på höger hand. Nuförtiden är gatan avstängd och delvis omgjord till parkering. Förr var gatan en tvärgata mellan Höjavägen och Landshövdingevägen.  

Anmäl
2009-08-26 22:34 #5 av: AndersE

#4 Aha, nu är jag med! Den gick jag förbi när jag gick till lekskolan vid sidan om Villanskolan...

 


Anmäl
2009-08-27 10:21 #6 av: Ronny-K

# 5 Samma här. Gick förbi på väg till mormor från samma lekskola.

Fröken hette Eva och vi hade varsin utdragslåda med olika motiv på för att förvara våra alster i.

Min låda hade en båtGlad

Anmäl
2009-09-01 18:54 #7 av: Farwuq

På BP-macken brukade jag tanka moppen. där fanns en automat för oljeblandat.

På Esso kunde man köpa "en tiger i tanken" jag tror att det var 110 oktanig bensin (med massor av bly).

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-09-01 20:03 #8 av: AndersE

#7 Det var annorlunda på mackarna då!

Flört

 

 


Anmäl
2009-09-01 22:54 #9 av: Farwuq

Jo det var verkligen annorlunda, oftast på så sätt att mackarna var små och låg inne ibland bostäder och det fanns t.o.m. betjäning, de tankade ofta min fars bil medan han stod och samspråkade med mack gubben/tanten. Det kunde också finnas någon ungom som tvättade fönstren på bilen under tiden, allt ingick i priset. Jag minns att bensinen kostade kring 90 öre litern då. (Slutet på 60-talet)

Skrattande

Den där automaten på BP var grön och vit, man stoppade in någon krona eller två och sen pumpade man lite och kunde fylla på moppen sin.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-09-01 22:56 #10 av: AndersE

Jo, servicen minns jag också. Rutor och strålkastare fick sig en omgång och ofta var det någon ur personalen som tog hand om tankningen medan pappa satt kvar i bilen och sträckte ut en tia när det var klart...

 

 


Anmäl
2009-09-01 22:59 #11 av: Farwuq

Ja, vilka tider!

Flört

Service är ett bortglömt ord idag.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-09-01 23:18 #12 av: AndersE

#11 Nja, på sitt sätt. Den stora skillnaden är ju att kostnaderna för mänskliga tjänster - lön - är så väldigt mycket större idag. Åtminstone relativt.

 

 

 


Anmäl
2009-09-02 06:57 #13 av: Farwuq

Jo just det relativt sett, de stora vinsterna hamnar idag betydligt högre upp.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-09-02 09:46 #14 av: Ronny-K

#9  Cyckel/mopedhandlare Sven Pålsson på andra sidan bommarna hade också en sådan där enkronas pump.

Anmäl
2009-09-02 10:35 #15 av: AndersE

#13 Jag tänkte väl mest på att saker generellt blivit mycket billigare medan lönekostnader blivit mycket dyrare. Jag har köpt några TV-apparater genom åren och tror alltid de kostat 3-4 000 kronor. När jag köpte min första nya TV kostade den nästan en halv månadslön. Det gör den inte idag.

På bensinstationen gick det en gång att anställa några extra till en billig peng för att kunna erbjuda den där extra servicen. Det vore ju helt omöjligt idag. Nästan all personalintensiv verksamhet idag har problem med sina kostnader. Typ "vård, skola, omsorg..."

 

 


Anmäl
2009-09-02 16:55 #16 av: Farwuq

#14

Jo nu när du säger det så...
Höll han inte till i en lokal strax till höger efter det att man passerat "Åstorps järnvägen"?

Jag vill minnas att samme man samarbetade lite med skolan, man kunde få ta lektioner i något som jag tror hette "mopedkunskap" på sina "tillvalslektioner".

 

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-09-02 17:12 #17 av: AndersE

#16 Det finns fortfarande cykel/moped/mc-handlare i samma lokaler men i ny regi.

Gerts Cykel & Motor

 


Anmäl
2009-09-19 13:23 #18 av: AndersE

Återvände till min barndomsmiljö på Södra vägen. Alldeles söder om "mitt hus" finns ett annat hus, i hörnan Landshövdingevägen-Södra vägen.

Hit gick man ofta...

 

 


Anmäl
2009-09-19 13:29 #19 av: AndersE

Längst till vänster - längst åt norr - fanns en tobaksaffär. Här köpte jag glass, godis och tidningar. Minns särskilt de små "Prärieserier" (?) som jag tror kostade 45 öre. Det var en högtidsstund när ett nytt nummer kom.

Affären sköttes av ett mycket vänligt par. En Igloo saftis kostade 50 öre. Hade man ont om pengar kunde man för 25 öre köpa en halv sådan!

Jag var bara kund där i ca 2 år. När jag blivit tonåring cyklade jag hit en gång av nostalgiska skäl och gick in och köpte en bit choklad eller något. Till min stora förvåning kände de igen mig!

Utanför entrén till vänster stod en automat. Där kunde man stilla godisbegäret då affären var stängd.

Idag kan man bli tatuerad här. Inget för mig...

 

 


Anmäl
2009-09-19 13:33 #20 av: AndersE

Sedan kom en livsmedelsaffär - Nilssons? En vänlig man som med sin lilla butik tillgodosåg de flesta middagsbehov. Jag minns att hyllan med senapsburkar stod precis in till höger. Disken gick i vinkel och bakom glas fanns diverse delikatesser i form av ost, kött och annat. Mest minns jag de stora bananklasarna som hängde i taket.

Idag kan man få något slags behandling här, friskgymnastik?

 

 


Anmäl
2009-09-19 13:35 #21 av: AndersE

Nästa service var en herrfrisörsalong. Även i dag finns här en klippsalong, men för damer verkar det. När jag kikade in kändes det som om inredningen nästan var identisk...

 

 


Anmäl
2009-09-19 13:37 #22 av: AndersE

Och slutligen...

På hörnan låg en BP bensinstation. Detta klassiska märke.

Idag har hörnan byggts om helt och här finns en pizzeria.

 

 


Anmäl
2009-09-19 13:41 #23 av: AndersE

Vägen utanför - Södra vägen - var på "min tid" en vältrafikerad infartsväg till Ängelholm.

Härifrån kom man från Helsingborgshållet. Över järnvägen med sina bommar som orsakade långa köer in på en bred väg - Södra vägen...

Idag är järnvägskorsningen borttagen och "vägstumpen" har blivit parkeringsplats.

 

 


Anmäl
2009-09-19 13:45 #24 av: AndersE

Efter att ha korsat Landshövdingevägen fortsatte man alltså förbi lasarettet som ligger till vänster. På höger sida alltså BP-macken, frisören, Nilssons livsmedel och tobaksaffären.

Sedan bostadshuset och därefter fanns ännu en mack - Esso - innan man tog sig över gamla Carl XV:s bro och därefter var i centrum. Idag får bron bara passeras av gående, cyklar och kommunala bussar.

 

 


Anmäl
2009-09-19 13:46 #25 av: AndersE

Och så ännu en bild på huset med sina butiker...

 

 


Anmäl
2009-09-19 19:21 #26 av: Farwuq

#23

Korsningen är väl borta men järnvägen till Spannarp - Åstorp ligger väl kvar?

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-09-19 19:54 #27 av: AndersE

#26 Jodå, järnväg finns där (men det går väl nästan ingen trafik...?) fast ingen korsning. Man får köra under järnvägen nu, via innerleden öster om den gamla korsningen.

 


Anmäl
2009-09-19 20:23 #28 av: Farwuq

Den järnvägen kunde jag höra där jag växte upp. Det var en del trafik på natten och det var bara tågen som störde den djupa tystnade där ute, där som jag då bodde. (60 & halva 70-talet)

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-09-19 21:14 #29 av: annsofi

#27 Tågen går fortfarande, nuförtiden är det mest godståg. Det händer någon gång in emellan att persontågen kör på denna sträcka och det är när det är något bekymmer med den andra sträckan, dvs den förbi Södra Utmarken m.m.

Anmäl
2009-09-19 21:41 #30 av: AndersE

#28 Det är ju ett minne jag har från åren på Södra vägen. Att man lärde sig sova även när det inte är tyst. Såväl bil- som tågtrafik hördes ju me eller mindre hela tiden.

 

 


Anmäl
2009-09-19 21:58 #31 av: Farwuq

#30

Jo det är ett känt faktum, att man vänjer sig. Jag har en polare som i början av 80-talet bodde precis där motorvägen har sin avfart i södra Lund, husen är nu rivna, där ligger istället en bensinmack.

Sagde polare var granne med en till åren kommen kvinna som bott där i väldigt många år (ungefär 30 meter från vägen). Vid ett tillfälle var motorvägen avstängd, då beklagade hon sig för min polare och sade att hon inte kunde sova pga. att det blivit tyst.

 

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-10-02 22:41 #32 av: MadsG

Vi bodde på Åsbogatan 48, med utsikt till Nisses och en Charkutteri,

den finns inte mer. Butikerna nere vid lasarettet minns jag, tanken tobaksaffären, konditoriet på hörnan med uksikt ner mot ån.

Bilden är från vår balkong.

 

Anmäl
2009-10-02 23:54 #33 av: Farwuq

#32

Hette inte de som hade charken "Fellbe" eller något sådant?

Obestämd

Jag brukade följa med min far dit ibland och handla på 60-talet.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-10-02 23:56 #34 av: AndersE

#32 Tack för den bilden! Jag vet att jag gick med mamma - först till mejeributiken i Luffarskogen, sedan till köttaffären. Dock mindes jag inte riktigt hur den senare såg ut så det var kul att se den på bild!

 

 


Anmäl
2009-10-03 00:36 #35 av: MadsG

#32 Tror du har rätt med Felbe. Jag minns inte så noga.

Anmäl
2009-10-03 12:42 #36 av: Farwuq

#35

Då minns jag nog rätt.

Jag minns att mor brukade be far att handla där, pålägg och sådant.

Flört

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-10-03 15:13 #37 av: AndersE

Det fanns en Erik Wilhelm Fellbe i Ängelholm, född 1916 i Risekatslösa, enligt Sveriges Dödbok 1947-2006.

 


Anmäl
2009-10-03 15:36 #38 av: AndersE

Tittar man lite närmare på bilden från #32 kan man ana att det står "Fellbes livs".

 

 


Anmäl
2009-10-03 17:00 #39 av: AndersE

Här är nästan samma vy för en timme sedan...

 

 


Anmäl
2009-10-03 20:50 #40 av: Farwuq

Det gör nästan ont i hjärtat, allt från min barndom är borta.
Fru Fellbe var väldigt snäll emot mig.

Är kioskerna diagonalt över från Nisses också borta?

Obestämd

Där har jag handlat ofta, där fanns vanlig kiosk och även en korvhandlare vill jag minnas.

 

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-10-03 21:01 #41 av: AndersE

#40 Det finns kiosk kvar snett emot Nisses. Ska ta en bild vid tillfälle.

 

 


Anmäl
2009-10-04 18:01 #42 av: AndersE

#40 Kiosken har idag blivit en enklare restaurang för Thai-mat.

 

 


Anmäl
2009-10-04 18:02 #43 av: AndersE

#32 Någon av dessa var väl er balkong?

 

 


Anmäl
2009-10-04 18:11 #44 av: AndersE

Jag pratade med mamma. När jag var liten och bodde på först Höjavägen, sedan Södra vägen, hörde det till att man åt söndagsmiddag. Det innebar att vi varje lördag gick en runda som började på Fellbes där vi inhandlade en fin söndagsstek. Därefter gick vi till mejeributiken i luffarskogen och köpte mjölk och grädde.

Mamma berättade att makarna Fellbe var mycket trevliga och vänliga så det var alltid roligt att gå och handla där. Mamma tror att de senare flyttade affären till Storgatan, den södra delen ungefär där Systembolaget finns idag.

När jag tittar i hembygdsboken 1990/91 ser jag att i ett hus som i boken kallas Storgatan 21 ska det ha funnits "Möllers livs" samt "Olssons charkuteri". Undrar om det är ett feltryck och att man menar Storgatan 24. Kan Fellbes ha tagit över Olssons?

 

 


Anmäl
2009-10-04 18:58 #45 av: MadsG

Egentligen konstigt, jag har aldrig varit i Felbes butik.

Balkongen med röd prik var våran.  nr 48 E

Anmäl
2009-10-04 19:44 #46 av: AndersE

#45 Det fanns ju så många butiker på den tiden. När jag idag åker omkring i staden så vimlar det ju av hus som en gång inhyst en butik. Skulle kanske starta en tråd om just detta.

Fast det är bättre med en tråd för varje butik...

 


Anmäl
2009-10-04 20:29 #47 av: MadsG

Åsbogatan 33 närmast Höjavägen, hade en butik.

Var det inte textiler de sålde ?

Anmäl
2009-10-04 21:45 #48 av: AndersE

#47 Vet inte?

I det hus du bodde, i källarlokalen mittemot Nisses har det under många år funnits en tygbutik som ännu finns kvar.

"Tygkällan"

 


Anmäl
2009-10-04 21:56 #49 av: MadsG

Just det, och jag vet inte om det är butiken från 33:an som flyttade över gatan.

Anmäl
2009-10-04 22:03 #50 av: annsofi

Var det inte Konsum som fanns på Åsbogatan 33? Som sedan flyttades till samma hus som Liljas konditori, längre norrut på Åsbogatan?

Anmäl
2009-10-04 22:05 #51 av: MadsG

Jo visst, Konsum var på 33:an också.

 

Anmäl
2009-10-04 22:49 #52 av: Farwuq

Hmm...

Jag sitter och tittar på "Hitta.se" och ser att bilfirman "Gösta Jönsson" är borta, den låg mittemot Centralskolan - om jag inte minns fel, när försvann den firman?

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2009-10-04 22:57 #53 av: AndersE

#52 Finns kvar, fast flyttade för rätt många år sen upp på industriområdet intill Nya Kungsgården.

 

 


Anmäl
2012-02-26 19:34 #54 av: staffanberger

AndersE skrev "En Igloo saftis kostade 50 öre. Hade man ont om pengar kunde man för 25 öre köpa en halv sådan!"

Ha! Just där har jag många gånger köpt en halv Igloo för 25 öre. Fast oftast delade jag och min kamrat AndersS på en hel. Han bodde på andra sidan Landshövdingevägen (Södra vägen 15, alltså närmare bommarna) och jag var ofta där och lekte.
Våren 1969 bodde jag hos honom i ett par månader. Många Igloos blev det då ...

Anmäl
2012-02-26 19:38 #55 av: staffanberger

AndersE skrev "Nästa service var en herrfrisörsalong."

Ha igen!
Där klippte jag mig alltid tills jag slutade gå till frisören. Senast jag var hos frisören var inför skolavslutningen 1978 och det var just där!

Oj vad jag hatade det stället :- ).

Anmäl
2012-02-26 19:52 #56 av: staffanberger

Farwuq skrev: "ser att bilfirman 'Gösta Jönsson' är borta".

Där kunde man tigga "STP-klistermärken" på rasterna.

Anmäl
2012-02-27 07:30 #57 av: Farwuq

#56

Stämmer, klistermärken var kul.

Skrattande

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2012-02-27 20:39 #58 av: Johnny

Kul och trevlig läsning, tycker en som inte var med.Skrattande

Anmäl
2012-03-03 07:24 #59 av: AndersE

Jaså du bodde också där Staffan!? Jag bodde i området från jag föddes och flyttade därifrån sommaren -67. När bodde du där?

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.