Annons:
Etiketterpersonhistoriastorgatan
Läst 15780 ggr
AndersE
2/21/09, 9:24 PM

Krukmakare Gustaf Schér

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I mitt hem finns en gammal och kantstött skål. Den kan berätta om stadens siste krukmakare.

Skålen har alltid använts för att rulla senap. Bruna senapsfrön och vatten. Skålen i knät och en liten "kanonkula" som sätts i rullning. Snart stiger starka ångor upp och tårarna rinner. Men julsenapen blir riktigt god!

Det är min farfar som köpt skålen. I botten står ännu priset skrivet i blyerts - 2:80. Min farfar och farmor har använt den, min pappa har använt den och nu är det alltså min tur att dreja familjens julsenap i den gamla skålen.

Keramiker Schér i Ängelholm

Skålen är drejad av keramiker Erik Gustaf Schér. Han föddes 11 december 1892 i Rebbelberga, gifte sig 1930 och dog 15 juni 1957. Han verkade många år som krukmakare på Storgatan 82 i Ängelholm. Bakom huset mot Storgatan fanns en stor gård som var gemensam för Storgatan 80 och 82. I boken "Svenska Stadsmonografier" som är tryckt 1947 finns Gustaf Schér med på bild.

Keramiker Gustaf Schér utanför sin butik i Ängelholm.

Till bilden hör en bildtext; "Den siste i sitt yrke i Ängelholm. Krukmakare Gustaf Schér utanför sin butik."

I boken kan man läsa; "Krukmakeriet gjorde Ängelholm vida bekant. Lergods, som framställts här fann god marknad över stora delar av riket. Lergökarna gav namn åt staden. Nu finns endast en krukmakare kvar, och han tillverkar huvudsakligen lergökar, vilka säljes som souvenirer åt turister och badgäster."

I Ängelholms hembygdsbok från 1997 berättar dottern Inger Schér:

"Gården var en verklig hantverkargård. Alla dörrar var öppna och gården var för oss barn en fenomenal lekplats med vuxna människor i arbete och mycket spännande att se. I miljön fanns utedass, vedbodar och häckar, kullersten och nunneört. Far satt och drejade men brände inte själv utan sände det färdiga med järnväg till Höganäs.

Närmast till höger fanns fröknarna Ruh, så systrarna Hansson där Anna arbetade med stickning och Hilma var tandtekniker. Därefter följde möbelsnickare Hansson, krukmakare Schér rakt fram, Rosenbergs snickarverkstad, rörläggare Persson borta i hörnet, så kom till vänster några garage och brygghus samt skomakare Sworén. Mot gatan hade fru Svensson matservering."

Storgatan 82 idag

Storgatan 82 idag, 80 skymtar till höger Storgatan 80 idag

Storgatan 80 idag

En detalj är att min farfar ägde en av dessa fastigheter - troligen 80 - under några år. I mina föräldrars hem finns en stor kopparkittel som kommer därifrån.

Nu blev det ju inte så att Schér blev den siste keramikern i Ängelholm. Hantverket lever vidare och min äldsta dotter har gått kurser för barn med dagens unga keramiker som lärare. Ändå berättar min enkla skål en historia om en svunnen epok i stadens historia och för mig är den också ett minne av min farmor och farfar liksom den hjälper mig att rulla min julsenap på samma sätt som mina förfäder gjort i många generationer.

  • Redigerat 12/4/20, 10:39 AM av AndersE
Annons:
pellepappa
2/26/09, 8:05 PM
#1

Jag är förvånad över att skålen inte har märken efter all senapsrullning. Den blänker ju som en  nygjord. Tydligen behärskade Schér bränningstekniken till fullo.

Ängelholm har ett fantastiskt museum vilket jag besökte för något år sedan. Bland annat krumakeriavdelningen var väldigt sevärd. Passade då på att köpa ett häfte om krukmakarna i Ängelholm av Nordin. Samma författare har även skrivit en bok om Skånsk allmogekeramik där Ängelholm finns med på ett flertal sidor.

AndersE
2/26/09, 8:23 PM
#2

#1 Schér brände tydligen inte själv! (Se artikeln…)

Sedan blir ju inte slitaget så stort eftersom senap bara rullas en gång om året!

pellepappa
2/26/09, 11:32 PM
#3

Höganäsarna var ju skickliga på att bränna.

Jag är övertygad om att med en "normal" krukmakarbränning skulle inte skålen vara så blank

AndersE
2/27/09, 9:22 AM
#4

#3 Då får jag vara glad för en hantverkarskicklighet som ligger mer än 50 år tillbaka i tiden, och som gör att jag ännu kan använda min skål till det den är tänkt!

Glad

Ronny-K
2/27/09, 10:01 AM
#5

#4

Jag har några saltglaserade Höganäskrus av samma ålder. Händer att jag använder de mindre till att lägga in saltgurka när andan faller på.

AndersE
2/27/09, 11:31 AM
#6

#4 Med få undantag så mår äldre föremål oftast bra av att användas. Och saker som man har nytta av bevaras ofta längre, till glädje för kommande generationer.

Annons:
pellepappa
2/27/09, 2:22 PM
#7

Det saltglaserade godset är mycket hållbarare än lergodset med blyglasyr. Dessutom är det så att blyglasyren anses hälsovådlig tillskillnad mot saltglasyren.

AndersE
12/18/09, 9:49 PM
#8

Nu har jag plockat fram skålen…

AndersE
12/18/09, 11:47 PM
#9

…och så här såg det ut ikväll när den gamla järnkulan dansade runt i krukmakare Schérs skål…

AndersE
12/22/10, 2:49 PM
#10

Det såg ungefär likadant ut för ett par kvällar sedan. Schérs skål fungerade lika bra i år som när farfar rullade kulan i den för många, många år sedan.

Idag blandade jag ihop till färdig senap och bredde på den där härliga första skinkmackan, med varm, nygriljerad skinka. Mums!

AndersE
12/18/17, 9:18 AM
#11

I går rullades det åter senap i den gamla skålen… 
God Jul!

TommyA
12/18/17, 7:47 PM
#12

Funderar på att leta upp farmors gamla kanonkula!

God Jul på dig själv!

Tommy

Spajker
12/21/17, 7:58 PM
#13

Trevlig artikel!
Medan flertalet av syskonen Gustafs syskon emigrerade till Nordamerika så flyttade hans store bror Karl Johan till Höganäs och gifte sig med min morfars moster. :)

Annons:
christer13
12/29/17, 4:49 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#14

Hej Letat i hyllorna  efter mors / mormors äggkaka fat.

Viss likhet med Anders skål i första inlägget

Text med Engelholm på baksidan ,ålder  100 år ?

TommyA
12/29/17, 9:53 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Jag letade också i mina gömmor och hittade både kanonkulan och en lämplig skål! Den är nästan identisk med Anders men den kommer från Andersson&Johansson i Höganäs! Sche'r lät ju bränna sitt gods i Höganäs så därför har de kanske tagit intryck av varandra!

AndersE
12/30/17, 12:41 PM
#16

Stilen på skålen kan man nog hitta lite varstans.  Jag har även en nygjord och snarlik som jag köpt hos Klippan Keramik i Krika där det även finns senapskulor att köpa.

AndersE
12/23/19, 3:15 PM
#17

Jodå, det har rullats senap i år också!   :-)

Upp till toppen
Annons: