Annons:
Etiketterbarkåkrahistoria
Läst 10048 ggr
AndersE
2009-03-01 15:01

Snäppan från Engelholm

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den här målningen är en av två marinmålningar som jag sett och tyckt om sedan jag var liten. Vilken historia kan den berätta?

Snäppan från Engelholm

Det är en ganska liten tavla. Av unionsflaggan framgår att den är målad innan 1905 och jag ser också att den heter Snäppan.

Längst ner läser jag dessutom:

"Snäppan från Engelholm Capt. L. Nilsson"

Sigfrid på Haragården

Av pappa får jag veta att tavlan har tillhört Sigfrid Nilsson. Sigfrid "Siffe" Nilsson var en av min farfars allra bästa vänner, och han har skänkt tavlan till farfar. Då min farfar lät bygga ett hus i Magnarp utanför Ängelholm kring 1935, köpte han tomtmarken av "Siffe" som ägde Haragården.

Kartutsnitt ur Häradsekonomiska kartan

Kartutsnitt ur Häradsekonomiska kartan

Namnet Haragården lever ännu kvar som namnet på ett större område med småhusbebyggelse, men själva gården är borta. Jag får också veta att "Siffe" var en ovanligt sympatisk människa som ständigt var i arbete. Bland annat ska han och hans anställda ha byggt den väg som går mellan Magnarp och Vejbystrand och som ännu håller bra för omfattande och ibland tunga transporter. Sigfrid dog 1966, utan att ha fått några barn.

Kapten Lorentz Nilsson

I folkräkningen för 1890 finner jag Sigfrid (då 9 år) och hans familj. Fadern heter Lorentz Nilsson. Han var född 1846 och var såväl sjökapten som hemmansägare på Haragården i Magnarp. Det är alltså Lorentz som är "Capt. L. Nilsson", kapten på Snäppan från Engelholm.

Snäppan

Båten då? Jo, i Sveriges Skeppslistor på ddss.nu/swedish/default.aspx) finner jag att Snäppan var byggd i Engelholm av ek och furu 1876. Snäppan var en s.k. jakt. Hon hade en dräktighet om 21 ton och ett djupgående på 6 (antagligen fot, dvs. knappt två meter). Åtminstone fram till 1883 tillhörde hon M. H. Flygare och befälhavare var L. Nilsson.

L. P. Sjöström - marinmålare

Konstnären bakom "Snäppan" var L. P. Sjöström. Han har kallats "havets allmogemålare" och han målade minst 1500 målningar av fartyg. Lars Peter Sjöström föddes på Råå den 15 juli 1820. Fader var skepparen Påhl Nilsson Sjöström.

Sjömannen Sjöström

Lars Peter var redan som helt liten intresserad av målning, men mötte inte mycket förståelse eller stöd för detta. Istället fick han tidigt följa med och segla i sundet med faderns skutor. Han var 16 år då han mönstrade på ett amerikanskt skepp i Helsingör och var sedan med på en världsomsegling. Därefter seglade han på Amerika och Australien innan han återvände till Sverige för att under 1845 och 1846 ta sina examina vid Malmö navigations-skola.

Åren i London

Utlandet lockade fortfarande och 1849 bosatte han sig i London. Där fick han arbete som riggare och galjonsbildhuggare. Han gifte sig med en engelsk kvinna, trots att han sedan tidigare var förlovad med en jämngammal flicka från Bårslöv.

Nygift återvände han så till Råå. Där uppskattades inte hans utländska hustru, som av någon anledning fick gå under namnet "australienskan". Det dröjde inte länge innan de återvände till London där äktenskapet upplöstes.

Familj

När Sjöström ännu en gång återvände till Råå gifte han om sig med den kvinna han tidigare varit trolovad med, Johanna Nilsson. Året var då 1856 och de fick snart fyra barn.

Hamnfogde och skeppsmålare i Malmö

År 1866 blev Sjöström vikarierande hamnkapten i Malmö, och två år senare blev han hamnfogde. Denna tjänst behöll han sedan till pensionen 1894. I Malmö etablerade sig nu Sjöström som marinmålare. De mest produktiva åren var mellan 1869 och 1891. Det är också under denna tid han målat Snäppan. Han kunde då måla 80 målningar per år och man räknar med att han gjort närmare 2000 målningar. Han har kallats "havets allmogemålare".

Sjöströms målningar

Hans målningar har vissa kännetecken. Alla har styrbordssidan vänd mot åskådaren, och de seglar för babords halsar, dvs. de har stäven mot höger. Tackling och segelföring är korrekta, linjer och stag drogs med linjal, eller ritades efter mall. Denna exakthet och korrekthet uppskattades högt av de som ville ha en målning av sitt fartyg. Ofta finns ett fartyg vid horisonten som är helt lik huvudmotivet, liksom en udde med ett slott liknande Kronborgs slott utanför Helsingör.

Det sägs att Sjöströms arvode i början var 5 riksdaler för en målning. Idag är de högt eftertraktade och priserna kan lätt passera både 15.000:- och 20.000:-.

Lars Peter Sjöström dog två år efter sin pensionering, i Malmö 1896. På Råå museum finns landets största samling målningar utförda av L. P. Sjöström.

-------------------------------------------------------

Källor

  • Boken "Om gamla Råå" av Harry Perborn
  • Redigerat 2020-12-04 10:29 av AndersE
Annons:
AndersE
2009-04-01 22:30
#1

Ängelholmsbygden har ju mycket kust, så det vore kul att höra mer berättelser med amrin anknytning.

Kanske finns fler marinmålningar med Ängelholmsanknytning?

AndersE
2009-04-11 00:21
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Ikväll fick jag denna fina bild av Sigfrid Nilsson. Son till kapten Lorentz Nilsson på Snäppan, innehavare av Haragården i Magnarp och en av min farfars bästa vänner.

Upp till toppen
Annons: