Annons:
Etikettstarby
Läst 9747 ggr
AndersE
1/23/09, 9:44 PM

Gångna tiders Starby

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här läser du om en fantastisk bygdeberättelse skriven av Åke Frödin

Boken jag ska berätta om heter "Gångna tiders Starby - Ett bidrag till en sockens historia." och är såväl skriven som illustrerad av Åke Frödin.

Den gavs ut 1988 av Spannarpsortens Hembygdsförening. Själv hittade jag den på Ängelholms bibliotek, men har sedan lyckats skaffa ett eget exemplar. Den kan nog vara ganska svår att få tag på nu.

Jag hade precis börjat släktforska när jag fick tag i boken och blev jublande glad när jag hittade nästan hur mycket information som helst om mina anor och deras by.

Boken är indelad i olika delar:

Bygden och folket

På 175 sidor tecknas byns historia från stenåldern till början av 1900-talet. Här berättas om den danska tiden och om försvenskningen och här finns en fin karta över byn, gårdarna och deras mark från 1713.

Sedan berättas noggrannt om tiden för det laga skiftet, som i Starby ägde rum 1828-29. Här finns kartor över byn som den såg ut alldeles före skiftet och detaljerade beskrivningar över flera gårdar. Dessa inventerades för att avgöra vilka som skulle flyttas ut ur byn. Här kan jag alltså läsa precis hur min farfars farfars farfars gård såg ut och i vilket skick den var. Han hade "två små trädgårdar med elva fruktträd i den södra och nitton i den norra samt några plommonträd".

Byn före skiftet

Här förklaras sedan hur skiftet gick till och jag kan läsa om hur min förfaders gård styckades i två i samband med flyttningen. Min farfars farfars far och hans bror fick varsin gård intill varandra och jag kan se på kartan precis hur byn såg ut efter att utflyttningen genomförts.

Byn före skiftet

Berättelsen fortsätter med byns första hantverkare - min farfars farfars far blev snickare och hans son var byns förste målare. Här berättas också om handelsbodarna - jag hittar foto ut- och invändigt av den affär min farfars fars syskon drev tillsammans.

Farfars kusin Klara i sin farbrors affär. Farfars kusin Klara i sin farbrors affär.

 Man får följa byn under det sena 1800-talets modernisering och här finns listor över byns alla amerika-emigranter.

 Skola och undervisning

Jag tror farfars far är med här - 1884

Jag tror farfars far är med här - 1884

På 35 sidor berättas om skolundervisningens utveckling från sena 1600-talet och framåt. Bilder på skolor, lärare, och klasser kompletteras med faktafylld text.

Fattigvården

Knappt 50 sidor ägnas åt intressant och ibland kuslig berättelse om hur man ordnade för de fattiga. Min farfars farmors farfars mor tillbringade sina sista år på fattigstugan i början på 1800-talet.

Kyrka och församling

Kyrkan mitt i byn brukar man säga - fast Starby kyrka ligger i byns västra kant. På 60 sidor finns det mesta nedtecknat om kyrkans historia. Byggnader, räkenskaper, inventarier, präster, kyrkvärdar från 1662 och framåt och ännu mycket mer finns uptaget här. Här får jag veta att min farfars farfars farmors far i egenskap av kyrkvärd år 1787 fick sitt namn ingraverat på lillklockan - och där finns det än idag!

Avrundning

Jag har naturligtvis haft en otrolig tur som hittat en bok som denna. Det fantastiska arbete Åke Frödin lagt ner har varit helt ovärderligt för mig.

Ändå tror jag inte att Starby är unikt. Det kan löna sig att leta på bibliotek och i antikvariat. Det finns fler fantastiska historiska sockenböcker. Känner ni till någon får ni gärna berätta om dem här!

  • Redigerat 12/4/20, 10:23 AM av AndersE
Annons:
AndersE
1/28/09, 10:58 PM
#1

Säkert finns det fler böcker som berättar om Ängelholmsbygdenshistoria. Tipsa gärna om någon!

(Skriv ett inlägg!)

AndersE
2/4/09, 3:06 PM
#2

Frödin har skrivit ytterligare en trevlig bok - "Ur Åsbobygdens historia"!

Upp till toppen
Annons: