
Julskyltning i Ängelholm
Idag, 27 november, var det julskyltning i Ängelholm, var det tänkt. Stormen satte dock P för det mesta av utomhusaktiviteterna. De enda som höll ut länge på eftermiddagen var vi som sålde Ängelholmsboken - vi kunde ju inte bryta en tradition från 1988…
Här lite alternativ julskyltning, från 1930-talet. Det är Granstedts efterträdare vid Storgatan 33 som lockar med "julmässa", kanske 1937. Bilden är ur ett av två album som tillhört familjen Henricson, som drev affären.




Trevliga bilder. De där två albumen låter som om man måste försöka få en titt i dem… Kul att du visar lite här!
Min pappa och min farbror hade affär vid torget och jag minns hur viktig julskyltningen var. En jul fick jag och min kusin vara med och skylta. Jättekul!
#2 Jag har ett par Kockumsgrytor. En av dem har följt med till Namibia!
#3 Ögoncacao ska ha fått sitt namn för att det tidigare var vanligt att cacaon blandades upp med olika surrogatämnen. Ögoncacaon var dock granskad/synad och innehöll bara äkta vara. Fabriksbyggnaden finns kvar i malmö och hyser idag ölbryggeri. Vid arbetet med bryggeriet upptäckte man att vart man än arbetar - tar loss en bräda, river en vägg, borrar ett hål - så luktar det kakao. Pulvret finns överallt!

mellan åren 1950-54 sjöng min storasyster på julskyltningar hos bengtssons musikhandel.. kan detta finnas dotumenterat i skrift eller på foto.
min systers namn irene nilsson, dotter till esther-ernsth nilsson ängelholm.
min syster kan ha varit omh. 15-16år.

#2 Skyltveckan 1938 var tydligen en rikstävling för "branschfönster". Första pris i herrkonfektionsklassen gick till Olanders herrikpering i Ängelholm. I speceribranschen fick N.C. Granstedts efterträdare hedersomnämnande. Och dekoratör var alltså Hugo (Nenne) Henricson. Nenne Henricson var dekoratör, affärsman och duktig roddare. Han föddes i Ängelholm 1914 och aved 1998. I sin krafts dagar bodde han med sin familj på Smedjegatan 5.
Jo, Nenne minns vi väl!

#6. Julskylltningen hos Bengtssons beskrivs något i hembygdsboken 1996, sid 37-38. Där finns ingen bild, och Lizzkullas syster nämns inte, men Kerstin Bengtsson berättar om hur hon uppträdde med sånger ur "Annie get your gun" 1949.

vi har haft ett foto därifrån min syster uppträdande, irene nilsson född 1937.
hon hade höga bruna skinnstövlat jumper-scarfs om halsen sjöng både på svenska-engelska
ska titta i den boken igen.
Hugo "Nenne" Henricson var min fader, och han hade samlat de här fotona så fint i album. För några år sedan snyggade jag till albumen lite (satte fast några foton som lossnat) och skänkte albumen till Ängelholmsbygdens Lokalhistoriska Förening. Jag lämnade in dem till Johan Brinck på Stadsbiblioteket. Trevligt att få se bilderna här!
Fotografiet av skyltningen "Kockums planslipade kokar fort" hade Nenne låtit rama in. Det har jag hängande på väggen här i min lägenhet i Malmö.