Annons:
Etikettmunka-ljungby
Läst 16492 ggr
AndersE
2009-08-18, 00:35

Ett fiskeminne från Munka Ljungby

Detta är en mikrohistoria som är byggd kring ett barndomsminne.

Minnet av ett fiskafänge

Ett av de minnen jag har från tidig barndom och som jag värdesätter mycket är från när jag fiskade en gång med farfar. När jag var liten bodde min farmor och farfar i ett litet hus kallat "Sågmöllan" i Munka Ljungby utanför Ängelholm.

Sågmöllan, Munka Ljungby

Det låg väldigt vackert med ena tomtgränsen mot Rössjeholmsån. Alldeles intill huset låg en stenbro med vägen som passerade huset och på andra sidan bron ett litet vattenfall.

Bron över Rössjöholmsån

Av någon anledning var jag ofta hos min farmor och farfar.

Farmor och farfar

Jag hade småsyskon men det var ofta så att jag var själv hos farmor och farfar och ibland sov jag också över.

Det speciella minne jag nu tar upp är från ett tillfälle då jag nog inte var mer än fyra år gammal.

Anders 4 år

Farfar frågade om vi skulle gå och fiska. Det hade vi inte gjort innan och jag såg aldrig farfar fiska någon mer gång. Nu gick vi alltså de få meterna över gräsmattan och farfar började fiska.

Anders 4 år

Jag tittade nog mest storögt på och lyssnade då farfar förklarade vad som skedde.

Släktforskningen

Som liten funderade jag naturligtvis aldrig på varför farmor och farfar bodde där de bodde eller hur länge de bott där. Om deras livs historia visste jag nästan inget. Först i vuxen ålder började mitt intresse för släktens historia ge mig den kunskapen.

Farmor

Farmor föddes som dotter till gårdssmeden på Trolleholms slott 1895. I huset hon föddes bodde familjen tills farmor var elva år. Det var en liten skånelänga i korsvirke med tillhörande uthus och smedja.

Gamla Smedens hus i Trolleholm

Det fanns några andra hus omkring. På andra sidan vägen sluttade marken ner mot en damm eller å och längre bort på vägen fanns en bro och en kvarn.

Farfar

Min farfar föddes i Helsingborg men hans föräldrar flyttade till Ysby i Halland då farfar bara var ett år. Föräldrarna drev där en diversehandel tills farfar var fem år.

Hofsmölla - Karsefors Walskvarn i Ysby, Halland

Då övertog de en kvarn - Hofmölla - alldeles intill Lagan en kort bit nerströms det imponerande vattenfallet vid Karsefors.

De bodde kvar på Hofsmölla ett par år innan de flyttade vidare till Ängelholm. Där hittade de en lägenhet i ett hus vid stranden till Rönneå.

Vid Karsefors fångades vid denna tid stora mängder lax. Jag kan tänka mig att min farfar som pojke varit med och sett laxarna dras upp och säkert fick han prova på själv också. Även Rönneå var mycket rik på lax och jag vet att min farfar utnyttjade den mycket som barn, till kanotpaddling och säkert till fiske.

Bostaden i Munka Ljungby

Min farmor och farfar flyttade rätt många gånger. De bodde i lägenhet inne i staden och i flera olika hus, vid havet och i skogen. När de i mitten av 50-talet flyttade till "Sågmöllan" i Munka Ljungby hade farfar sålt sitt företag och gått i tidig pension. De fick ca tio år tillsammans där. Med den kunskap jag idag har om deras uppväxt och liv kan jag se att "Sågmöllan" var den perfekta bostaden för dem. En miljö som jag tror påminde mycket om uppväxten för dem båda. Det lilla huset med sitt uthus, ån som rann förbi alldeles intill med möjlighet till fiske, vattenfallet som ständigt brusade i bakgrunden och den lilla grusvägen över stenbron.

Åter till fiskafänget

När jag idag tänker tillbaka på den där stunden när farfar visade mig, sitt 4-åriga barnbarn hur man fiskar lax i Rössjöholmsån, då tänker jag att han var på ett bra ställe. Något som kunde kännas som hemma för både honom och farmor. Och kanske tänkte han då på hur hans far fiskat lax med honom i Lagan då han själv var i samma ålder som jag var.

Fångst!

Så efter en stund blev det faktiskt napp. Jag har ett svagt minne av att ha hjälpt till med en håv och strax landade en vackert silverglittrande och i mina ögon jättestor fisk framför mina fötter. En lax!

Stolta gick vi upp med fisken till farmor och lite senare kunde vi avnjuta en fin middag på tre man hand. Stolt liten Anders och farfar som åt farmors hemlagade lax.

Farfar

Tyvärr har jag sedan aldrig ägnat mig åt fiske och jag kan inte föra mitt minne vidare till kommande generationer i handling utan bara i ord. Själv är jag i alla fall mycket glad för den stund farfar gav mig vid ån, där för 45 år sedan.

För mig känns det som om han förmedlade något från en tid som idag ligger mer än hundra år bakåt. Att jag den stunden fick bli en liten länk till historien och att min hobby släktforskning som vuxen har hjälpt mig att fylla den enkla minnesbilden med en djupare förståelse för vad den betydde.

---

(Alla färgbilder är hämtade från mina skannade smalfilmer.)

  • Redigerat 2020-12-04, 10:09 av AndersE
Annons:
AndersE
2009-08-18, 18:09
#1

Jag var "tvungen" att köra förbi idag…

Huset som det ser ut nu.

AndersE
2009-08-18, 18:09
#2

Här stod vi och fiskade…

AndersE
2009-08-18, 18:10
#3

Och här är fallet på andra sidan bron, med laxtrappan i förgrunden. Laxtrappan byggdes nog för drygt 15 år sedan.

Cheyenne
2009-08-21, 13:53
#4

Vilken härlig miljö!

AndersE
2009-08-21, 14:04
#5

#4 Ja, där är fint. Mina föräldrar bodde senare på ett ställe som bara ligger några hundra meter uppåt vägen, men flyttade därifrån för sju år sedan. Mitt emot "Sågmöllan" brukar jag ställa bilen varje vår. Sedan tar jag barnen med mig på det vi kallar "vitsippsstigen". Man följer ån och går i en vacker skog med stigar och otaliga vitsippor.

Kocken Rickard Nilsson bor nästan granne med "Sågmöllan" i ett fantastiskt vackert gammalt hus som också haft en mölla.

Tordmulen-11
2014-05-09, 13:47
#6

…och i många år bodde där fiskeskribenten och botanikern Arne Broman - ett perfekt ställe för honom, och en perfekt ägare till ett sådant ställe! Arnes änka Astrid bor kvar ännu.

Annons:
AndersE
2014-05-09, 22:23
#7

Jo, de köpte av min farmor. Bromans dotter gick i min klass i gymnasiet så jag har varit där på "Broman tid" också. De byggde om en del men jag kunde ändå orientera mig…

Spajker
2014-06-18, 16:19
#8

#5

Kan bara instämma, där är jag med min familj ofta och går också. :)

Väldigt vackert!

kerstineva
2014-06-22, 21:52
#9

Hej Anders. Kanske träffades vi någon gång hos din farmor och farfar? Jag (Lotta)bodde på Kalkmöllan fram till 1970 med mina föräldrar Eva Maria och Nils Gustav Hansson och min syster Cecilia. Mina föräldrar var nära vänner till dina farföräldrar och jag minns dem väldigt väl. De var verkligen fina!!

Upp till toppen
Annons: