Annons:
Etiketterpersonhistoriahistoria
Läst 6758 ggr
AndersE
2016-02-20, 18:26

Kända och okända Ängelholmare under 500 år

Den tredje februari var jag på Stadsbiblioteket för att höra Johan Brinck tala om kända och okända ängelholmare under 500 år. Det var en föreläsning arrangerad av Kultursällskapet.

Föreläsningssalen var redan full då jag kom dit och det var nästan fullsatt även i rummet utanför.  En provisoriskt uppsatt TV-skärm gav ändå oss utanför möjlighet att lyssna och se! Några smakprov:

Johan började med att berätta om Tyge Krabbe, den mest kände och inflytelserike Ängelholmaren någonsin! Självklart förknippad med sitt slott i Vegeholm. 

Det fortsatte med en färgstark präst i Hjärnarp - Laurits Taagelycke - under såväl dansk som svensk tid. Han sympatiserade med svenskarna och blev därför misshandlad av  "snapphanarna".

Så småningom kom vi till olika personer med anknytning till området där Pyttebron östra fäste idag finns. En av dessa personer var Gustava Grönvall.

Hon bodde på Jerusalem, där vi idag hittar "Canadian Seafood".

Gustava löste ett av tidens transportproblem. Det saknades nämligen bro mellan Järnvägsbron och Skälderviken på denna tid.

Helga Lassen drev ett eget litet företag…

…och använde egna teckningar för att producera vykort.

Elsa Andersson från Strövelstorp var landets första kvinnliga flygare.

Janne Damm startade stadens första tidning.

Sofie Lindstedt var stadens första kvinna i stadsfullmäktige.

Många fler personer hanns med denna kväll som avslutades med en lång och varm applåd från denna mer än välbesökta afton.

  • Redigerat 2020-12-04, 10:39 av AndersE
Annons:
AndersE
2016-02-20, 18:34
#1

Jag tyckte det var ett trevligt företag men kanske något "spretigt". Idén att hålla föredrag om personer är bra och borde kunna utvecklas?

Jag tänker mig föredrag med teman, typ:

  • Maktens män
  • Ängelholms historiska kvinnor
  • Företagare i Ängelholmstrakten
  • Original i bygden
  • Butiksägare vi minns
  • Hantverkare genom seklen

…eller något liknande…

Tordmulen-11
2016-02-21, 07:32
#2

Att det kunde upplevas som spretigt kan jag nog förstå. - Men det var tänkt som en krönika, eller som nedslag, i Ängelholmshistorien, somt kuriöst och somt som berättade om skeenden som var historiskt betydelsefulla. Listan med ide'er är utmärkta föredragsupppslag allihop, förstås Jag har gjort ett föredrag, "Ängelholms tyranner", som handlar om dem som styrt oss, och även hur de tillsatts, genom seklerna. Där finns även, i den långa versionen, ett avsnitt om Engelholms tidning. Men det är bara att sätta igång med de andra! Själv har jag dock minst två andra föredragsuppdrag/uppslag som jag måste göra först…

AndersE
2016-02-21, 10:15
#3

Ja, det är just det - att sätta igång…   ;-)

Upp till toppen
Annons: