
Ängelholmshistoriska föredrag under 2016
Under jubileumsåret 2016 ordnar Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening, i samarbete med stadsbiblioteket, en serie Ängelholmshistoriska måndagar: en måndagkväll i månaden, start kl 19, under januari-april och september-december bjuder vi in till stadsbibliotekets hörsal, där vi berättar valda delar av bygdens historia enligt nedanstående program. Entré 40 kronor, men gratis för medlemmar i Lokalhistoriska föreningen!
18 jan Ängelholmsbygden före Ängelholm, Johan Brinck
15 feb Kristian II, stadens grundare, Johan Brinck
14 mars Det sedeslösa levernet i Ängelholmsbygden, Ingegerd Christiansson
11 april Hjärnarp - gränsbygd med snapphanar och postrånare, Gudrun Jander och Karl-Axel Sand
12 sep 50 år som pressfotograf i Ängelholmsbygden, Kalle Lind
10 okt Ängelholms idrottshistoria, Lars Carlsson
14 nov Stjernsvärd och uppodlingen av slätten, Johan Brinck
5 dec Jubileumsåret avrundas med en ängelholmshistorisk bildkväll
Kultursällskapets vårprogram kommer också att ha Ängelholms jubileum som tema, med föredrag av bl a Dick Harrison och Gunnar Wetterberg.
Tack för den listan!
Påminnelse - startar ikväll!
Det händer mer än programmet ovan visar:
Onsdag 3 feb 2016 19:00 Hörsalen, Stadsbiblioteket Ängelholm

På måndag, den 15 februari, är det dags igen: Kristian II, Ängelholms olycklige grundare presenteras. Stadsbibliotekets hörsal, kl 19!
Tack, jag räknar med att komma!

Nu är det snart lokalhistorisk måndag igen. 14 mars berättar Ingeferd Christiansson om Det sedeslösa levernet i Ängelholmsbygden. Ingegerd har i snart 30 år skrivit historiska bygdespel från Össjötrakten. Dessa har alltid grundats i en historisk verklighet, och mycken läsning av kyrkböcker och domböcker. Bland mycket annat man då upptäcker, är att den då strängare moralen inte alltid var det som styrde…
Påminner om nästa föredrag som är på måndag 11 april kl 19 i Stadsbibliotekets hörsal. Föredraget heter "Hjärnarp - gränsbygd med snapphanar och postrånare" och föreläsare är Gudrun Jander och Karl-Axel Sand.
Jag hade tänkt gå men det blev tyvärr inte av. Någon som var där?

Ja, jag var ju där förstås, bland en god bit över hundra andra. Karl-Axel Sand inledde med en översikt över 1600-talets svensk-danska fejder, med tonvikt på snapphanarna i norra och nordvästra Skåne. Han utgick från sin pojkläsning av Cederborgs roman Snapphanehövdingen - en läsning som skapat ett livslångt intresse för tiden och företeelsen. Snapphanarna var ju efter hand ett tragiskt inslag i skåningarnas nationalitetsskifte. - Därefter fortsatte Gudrun Jander med att berätta om lite fredligare tider - vilket inte hindrade att det kunde vara farligt att resa över Hallandsås! Gästgiveri- och posthistorien är verkligen spännande i dessa gamla gränstrakter, från postbud som tog sig fram till fots - en mil fick högst ta två timmar, via den ridande posten fram till diligenserna. Och alla hotades de av lömska ås-bor!
Låter verkligt intressant. Så kul att det var välbesökt!