Annons:
Etiketthistoria
Läst 1362 ggr
christer13
2/8/16, 4:50 PM

gatunamn

Hej

Vad finns för historia bakom namnet Svenskehögsgatan ?

Med vänlig hälsning Christer S

Annons:
Tordmulen-11
2/9/16, 7:34 AM
#1

Svenskehög var en sandkulle som låg ungefär där Polisgatan möter Östergatan. Den schaktades bort när Engelholm-Klippans Jernväg byggdes i början av 1900-talet. Från början hette hela gatan som gick parallellt med Klippanvägen Svenskehögsgatan. Sedan höll namnet på att försvinna, men räddades genom politikern Kjell Roséns ingripande. Lite synd är det dock kanske, att Svenskehögsgatan numera går i andra änden av kvarteret, från polishuset och bortåt Statoil.

Spajker
3/27/16, 9:35 PM
#2

Jag har hört att namnet svenskehögsgatan kommer från krigstiden Danmark - Sverige. Att det var där danskarna staplade de svenska stupade soldaterna på hög.

Kan det stämma kanske :)

Tordmulen-11
3/28/16, 4:30 PM
#3

Om det stämmer kan ingen veta. Men folketymologin har velat förklara namnet med en händelse under unionskrigen på 1450-talet, då en svensk trupp ska ha planerat angrepp på Ryna bro ute vid Luntertun, men överraskats av försvarande Rebbelbergabönder och Luntertunborgare just vid den numera försvunna höga sandkullen. De stupade svenskarna skulle sedan ha begravts här, och namnet "Svenskehög" minna om detta.

Spajker
4/13/16, 3:27 PM
#4

Så är det förstås, hörsägen vet man aldrig om det stämmer även om det  många fall är i alla fall ett uns av sanning i dem :)

Upp till toppen
Annons: