Annons:
Etiketterhistoria1960-talet
Läst 16523 ggr
AndersE
2009-11-07, 21:02

Bilder från "dagen H" 1967

Här kommer fina färgbilder av MadsG från "dagen H", dvs omläggningen till högertrafik den 3 september 1967

Artikeln om "dagen H" publicerades för första gången på Proveniens precis på 40-årsdagen. Senare kommenterade MadsG artikeln genom att lägga in bilder han tagit i Ängelholm just på den första dagen med högertrafik.

Länk till artikeln på Proveniens

Det är väldigt fina bilder i färg. Tyvärr ger artikelformatet här en begränsning i storlek, men genom att gå in på Proveniens-sidan via länken ovan kan man se dem i lite större format.

Jag har fått tillstånd av Mads att använda bilderna så här har ni dem:

03.jpg

Vi börjar långt ner på Storgatan. Vi tittar söderut och ser brandbilar som möter oss. På vänster sida ligger två snarlika hus. De är dock inte byggda samtidigt. Från det första huset togs den bild som diskuteras här - länk. I det andra av dem låg stadens apotek under många år. Hela den hörnan byggdes om i slutet av 60-talet (?). Korsningen vi ser innebär att Laxgatan går ner till vänster mot Tegelbruksbron och till höger går Järnvägsgatan. Norr om denna korsning är det idag i praktiken gågata.

02.jpg

En liten bit längre norrut och här är även blicken vänd mot norr. Till höger ser vi entrén till gamla Hotel Thor där dagens Åhléns ligger. Även husen på vänster sida är utbytta sedan många år, åtminstone bort till det tegelgula trevåningshuset. Det vita huset till vänster med blå botten var ursprungligen ett envåningshus. Det byggdes på med först en våning och senare ytterligare en. Jag vill minnas att här fanns en färgaffär.

13.jpg

Jag tror att Mads här står på samma ställe som då han tog bilden ovan, men nu har han vänt sig åt vänster och tagit en bild tvärsöver gatan. Här låg Pressbyrån vid denna tid. Polisen har nog precis gjort ett ärende där.

06.jpg

Nu är vi ytterligare en bit norrut på Storgatan, med blicken vänd söderut. Det ser nästan likadant ut idag bortsett från att här idag är nästan helt tomt på bilar . Längre ner på vänster sida ligger EPA där dagens Sparbank ligger. På denna bild ligger Sparbanken i första huset till vänster följt av Killbergs bokhandel som finns kvar idag.

Till höger ser jag reklamskyltar, först "Ballograf kulpennor". Den bör höra till Gullbergs kontorshandel, som finns kvar i staden men inte längre i centrum. Efter damsalongen ser jag en gul skylt med "Märklin". Därinne fanns mitt paradis i form av Roslunds. En leksaksaffär som trots en ganska liten butik hade ett fantastiskt sortiment och tålmodig och hjälpsam personal.

04.jpg

Här har nog Mads åter stått kvar på samma plats men vridit åt vänster. I Kapphusets lokaler finns idag en mäklare. Öppningen därefter är Stadsparken. Bilen som just passerat övergångsstället är en Opel Olympia Rekord 1900 av årsmodell -66 och med just den årsmodellen, modellvarianten, färgen och specialfälgarna är jag övertygad om att just denna bil blev min första bil sommaren 1979. Den hade då bara gått lite över 2000 mil. Den tillhörde ett äldre par i Ängavången och blev min för 2000 kronor.

17.jpg

Ännu en bit norrut med blicken åt söder. Till vänster Skånska bankens hörna som idag hyser en TV-handlare, därefter Stadsparken. Den här norra delen av Storgatan har ännu dubbelriktad trafik. Historiska bilder från just denna del kan ni se här - länk.

01.jpg

Här har vi lämnat Storgatan. Detta är korsningen Östergatan och Skolgatan. Mads står i Stadsparken och tar bilden österut. Det mesta är sig rätt likt idag. Denna korsning saknade länge trafikljus trots att här var mycket trafik och jag minns att här ofta stod en trafikpolis mitt i avgaserna och dirigerade trafiken.

18.jpg

Sista bilden visar en orkester som ser lite ensam ut framför lasarettet. Det är alltså alldeles mittemot den miljö som diskuteras här - länk.

Tusen tack Mads för de trevliga bilderna!

  • Redigerat 2020-12-04, 10:27 av AndersE
Annons:
AndersE
2009-12-06, 00:00
#1

Jag tycker de här bilderna är så härliga.

De för mig på en tidsresa till barndomen. Jag kommer att tänka på Wilhelmsson i Varuhallen, på "Kronblom" i Konfektasken och leksaksaffärerna Roslunds och Ivar B. Jönsson.

Någon annan som blir nostalgisk?

AndersE
2012-09-03, 09:41
#2

Hela 45 år sedan idag…

Farwuq
2012-09-03, 12:32
#3

Ja, jag blir också nostalgisk.

Flört

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

annsofi
2012-09-03, 18:54
#4

Vilka fina bilder :)

Johnny
2012-09-05, 19:17
#5

Fin fina bilder! Mer charm, själ och karaktär i stadsbilden.

Visst, blir man nostalgisk! Jag blir också en smula vemodig. Tidigare hade man en ocean av tid, nu ser man att den snävar in, tiden som finns kvar…

F.., att det kunde gå så fort. Alla dessa dagar som gick, inte visste jag att det var livet…

Lyssnar ofta på texten på — Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, med Gunnar Wiklund. Den beskriver hur det var förr, läs bättre, enligt mitt sätt att se på saker och ting.

MadsG
2012-09-15, 09:07
#6

Kul att se bilderna igen, bra med text till.

Annons:
AndersE
2017-09-02, 19:58
#7

I morgon är det precis 50 år sedan dessa bilder togs!

Farwuq
2017-09-04, 09:29
#8

Jag minns det som det vore i går, jag gick i mellanstadiet på den tiden.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Hans Jacob
2017-09-11, 13:31
#9

Underbara bilder

Letar bilder o fakta om Ängelholm under 60 och 70-tal. Framför allt centrala stan

Hälsningar

Hans

Upp till toppen
Annons: