Annons:
Etiketthistoria
Läst 1084 ggr
AndersE
2020-01-21, 14:31

Kronprinsens husarer

Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Måndag 20 januari var det dags för den första av vårens fyra föreläsningar anordnade av Lokalhistoriska föreningen. På plats denna kväll i Järnvägsmuseets fina hörsal var ca 80 åhörare som kommit för att höra Johan Brinck tala om Kronprinsens husarer.

Johan började med att berätta om att intresset för husarer kom efter erfarenheter från slag  under Pommerska kriget 1757-1762. Tidigare kavallerister var tungt beväpnade och skyddade av rustning  men nu kom man i kontakt med ett lätt kavalleri som genom sin snabbhet och rörlighet var mycket effektiva.

Husarer

Tidig husar

De första husarerna utbildades i Svenska Pommern och efterhand sattes olika förband upp, främst i södra Sverige som skydd mot Danmark.  

Ängelholms stad sent 1700-tal

År 1772 kom de första husarerna till  Ängelholm som då var en mycket liten stad . Att inkvartera soldater och hästar blev en stor belastning för stadens borgare. Så småningom byggdes dock en anläggning  för husarernas verksamhet även om husarerna  fortsatt var inhysta hos stadens borgare.

Sett från Storgatan

Anläggningen låg på Storgatan ungefär där dagens  "Telegrafen" finns.

Längre fram kom en del personal ur husarerna att bosätta sig i "Jerusalem" , längre norrut på Storgatan,  där dagens "Hummerhuset" finns.

Jerusalem till höger

Förbandets sista  militära insats gjordes efter att Sverige deltagit i slaget (folkslakten) vid Leipzig där Napoleon besgrades av en allians som då leddes av svenske kronprinsen Karl Johan. På väg tilbaka från slaget mötte husarerna från Ängelholm danska styrkor som  man  besegrade  vid slaget  i Bornhöft 7 december 1813. Det blev husarernas sista slag och  dessutom den sista  gång som danska och svenska styrkor mötts i strid. 

Slaget vid Bornhöft

Johan hann naturligtvis berätta mycket mer än detta under  föreläsningen. Han är mycket kunnig och presenterar sitt material så att det är lätt och intressant att följa.

  • Redigerat 2020-12-04, 10:35 av AndersE
Annons:
Carmarino
2020-01-21, 15:24
#1

Intressant. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: