Annons:
Etikettstorgatan
Läst 9571 ggr
AndersE
2009-01-23, 18:42

Storgatan norr om Stadsparken

Här ser vi hur historisk utveckling kan åskådliggöras med vykort. Jag visar fem bilder, varav tre är vykort. De är tagna på samma plats, men vid olika tid.

Storgatan - för 100 år sedan, och idag!

Vad händer på en gata i en småstad under drygt 100 år? Hur kan bilder berätta om historiens gång?

Storgatan - 1890-tal?

Storgatan Ängelholm 1800-tal

Jag lyckades för ett tag sedan köpa detta gamla kort, uppppklistrat på vacker pappskiva med namn på fotografen - Sw. Swensson, Engelholm. På baksidan berättas att han prisbelönats 1883 och 1886. Jag tror inte kortet är taget så mycket senare än det - 1890-talet?

Bilden är tagen norrut på Storgatan i Ängelholm. Alldeles till höger syns en liten bit av stadsparken, med nyplanterade träd. Första huset till höger är Storgatan 62. Här bodde Lage Posse, som var Ängelholm stadsfullmäktiges förste ordförande och som även var skvadronchef för Kronprinsens husarer i Ängelholm. Han bodde nog där som änkeman när bilden togs. Hustrun dog 1880, han själv år 1900.

Storgatan var då en stor genomfartsväg genom Ängelholm. Om man kom söder ifrån, passerade man södra tullplatsen och över ån. Sedan började Storgatan som med få böjar går rakt igenom staden. Från bildens plats och ytterligare ett kvarter norrut låg norra tullplatsen. Där är markerat en tullbom på 1803 års karta. Sedan fortsätter vägen till Rebbelberga och vidare den urgamla landsvägen över Hallandsåsen mot Laholm och Halmstad. (Jag bor själv några hundra meter norrut från bildens plats.)

Ändå inger bilden ett sådant lugn, med sin stillastående vagn mitt på gatan. Hästspillning är väl främsta vittnesbörden om att här ändå måste ha varit viss trafik. Bilden verkar tagen vintertid. Nog ligger det ett tunt snölager? Vädret verkar också vara så där vinterdisigt.

Storgatan tidigt 1920-tal?

Storgatan Ängelholm 1920-tal

Här har vi ungefär samma vy, med stadsparken till höger. Träden har vuxit till sig. I "Posses fastighet" huserar nu "Engelholms Nya Begrafningsbyrå - Wilh. Troedsson".

Här är det häst med vagn och spillning på gatan, fast en 10/20-talsbil syns längre ner på gatan. Till vänster har två låga hus ersatts av ett flervåningshus. Det stora huset en bit ner till vänster hyser en musik-handel. Där läser jag också "Esbjörnssons & Lindebergs Skrädderiaffär". Den fanns här redan 1904. Det är ett härligt djup i bilden - längre ner ser jag husen där min senapsskål är gjord!

Storgatan 1940-tal?

Storgatan Ängelholm 1940-tal

Av bilarnas utseende drar jag slutsatsen att vi är i slutet av 40-talet. Det är naturligtvis vänstertrafik, och trafiken är av betydligt högre intensitet. Nu syns inte längre hästspillning på gatan. Det är dock inte många siffror på bilarna. Lastbilen med M-skylt har visserligen fyra siffror, men bilen framför med L-skylt har bara två! Jag vet att farfar hade "L107" på sin bil och farfars far "L105".

Knappast något har ändrats i bebyggelsen sedan förra bilden. Vi kan dock notera att första huset till vänster är en hörna. Innan det huset går vägen till Nybron. På den första bilden fanns här hus som avslöjar att varken vägen eller bron fanns där vid sekelskiftet.

I husen finns gott om butiker, med stora färgglada (?) skyltar. På den bara husväggen längre ner läser vi Hj. Bengtssons musikhandel. Den etablerades på denna adress våren 1911, och fanns i många, många år. Generationer av Ängelholmare har fått sina musikbehov tillgodosedda här.

På skylten till höger står "Till Havsbaden" - badbuss?

Sent 1960-tal?

Storgatan 1960-tal

Detta är ju egentligen också en svartvit bild, men den är handkolorerad! Nu är vi nästan framme i modern tid. "Folkabubblorna" har L-skyltar med 5 siffror!

Lage Posses hus har fått ge vika för en ny modern byggnad som hyser Skånska Banken. Vägen till höger som på tidigare bilder närmast sett ut som en stig, är nu tvåfilig.

För mig väcks barndomsminnen när jag ser skylten till vänster - "Papper - Leksaker - Ivar B. Jönsson"!

Storgatan - idag!

Storgatan Ängelholm 2007

För något år sedan tog jag denna bild. Grenverket i ovankant kommer från ett av de träd som nyligen planterats på första bilden. Till vänster är de fyra första husen gemensamma med andra bilden. Resten är nybyggt. Inte så mycket syns på högra kanten, men det mesta är sig likt sedan den kolorerade bilden ovan. Fast Skånska Banken försvann när de gick upp i Handelsbanken på 90-talet.

Staketet i förgrunden avslöjar att stora delar av stadens urgamla genomfartsled idag är gågata.

Tiden går, men gatan består…

  • Redigerat 2020-12-04, 10:22 av AndersE
Annons:
AndersE
2009-01-28, 22:56
#1

Jag samlar på vykort från Ängelholm och hoppas återkomma med fler artiklar av denna typ där vykorten får berätta om utvecklingen.

AndersE
2009-01-30, 01:17
#2

Jag är väldigt glad för mitt 1890-tals kort. Det är en sådan härlig stämning i bilden.

Jag kan komma att tänka på den om jag passerar där en fredag kväll. Neonljus, lätt stökigt, mycket bilar, berusade människor utanför restaurangen…

Kontrasten är rätt slående, även om många kanske ännu uppfattar Ängelholm som en idyllisk småstad?

Farwuq
2009-02-02, 14:02
#3

Låg inte Grönvalls läder där framme i gatan till vänster?

Sen fanns det en hobbyaffär strax till höger om jag inte minns fel.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

AndersE
2009-02-02, 14:12
#4

#3 Jo, längre upp låg Grönvalls längs med ån.

Hobbyaffören hette Varuhallen. Den finns ännu kvar, men har flyttat några meter, fått ny ägare och en renodlad inriktning på jakt och fiske.

Upp till toppen
Annons: