Annons:
Etiketthistoria
Läst 2800 ggr
Cheyenne
2009-03-16, 14:35

Ängelholms Arbetarekommun

Fann ett intressant tidsdokument om Ängelholms Arbetarekommun under 100 år. Läs om hur det Socialdemokratiska Arbetarpartiet fick sitt fäste i Ängelholm och Arbetarrörelsen historia under de första 20-30 åren i staden.

Bla kan man läsa om när August Palm höll det första socialistiska föredraget på hotell Vega år 1886.

Citat från texten:

"Redan den 9 juni 1886 höll August Palm det första socialistiska föredraget i Ängelholm på hotell Vega. Enligt vissa uppgifter inför ett femtiotal åhörare, enligt andra 100-talet. Palm har berättat om besöket här i ett resebrev till Socialdemokraten i Stockholm. Han ondgör sig bl.a. över stadsfiskalen Trädgård, som inte ville tillåta mötet. Herrarna har tydligen haft ett något svaveldoftande samtal om lagligheten mm. Men enligt Engelholms Tidning hölls i alla fall föredraget, som varade ca en timme och hade rubriken "Socialismen".

Palm blev därefter bjuden på supé av några av stadens borgare och på en roddtur på Rönneå av en tjänsteman i staden, tillika adelsman. Palm fruktade visserligen att det bakom inbjudan till roddturen låg planer på att dränka honom, men det visade sig att det enbart var intresse för de socialistiska idéerna."

En hel av av Ängelholms profiler runt 1900-talet början nämns vid namn.

Länk 

Annons:
AndersE
2009-03-16, 23:34
#1

Tack för länken!

Man kan använda "Ctrl+F" för att söka t.ex. namn, för det finns många personer omnämnda!

Ebbe Nilsson skriver ju i början att han även ska skriva en fortsättning. Någon som vet om han gjort det?

Cheyenne
2009-03-16, 23:52
#2

Jag måste få lyfta ett stycke i dokumentet som jag fnissade åt. Det var vid ett möte 1914 och följande ska ha inträffat:

Som en protest mot kungakuppen och som agitation inför de stundande valen anordnade A-kommunen tillsammans med ungdomsklubben den 2 april ett möte i Folkets Hus med redaktör C N Carlesson som talare.

Detta möte, till vilket särskilt inbjudits prosten Hammar, rektor Asker och ryttmästare Sten Gyllenstierna, blev det mest välbesökta möte som väl någonsin hållits i gamla Folkets Hus. Förutom en fullproppad sal, läktare, scen och förrum togs även trappuppgångar, lilla salen och alla andra tänkbara utrymmen i anspråk.

Prosten Hammar kom sent till mötet och då var alla platser sedan länge besatta. Lätt förtörnad utbrast han: "När jag bjuder in gäster, bjuder jag inte fler än jag har stolar till." Folkets Husvaktmästarens replik: "Kom för fan i tid!" är sannerligen värd att bevara för eftervärlden. Inte visar den någon respekt kyrkans överhuvud i Ängelholm!"

Tordmulen-11
2009-03-17, 21:55
#3

Ja, den historien är en liten pärla! Folkets Hus-vaktmästaren hette O. W. Dahlgren. Han var en av arbetarrörelsepionjärerna i Ängelholm - som flera av dessa kom han från Hälsingborg där han föddes 1864. Han satt i Ängelholms stadsfullmäktige 1909-1915.

Ebbe har skrivit 27 sidor om arbetarkommunens första 100 år. Jag har haft tillgång till den när jag skrivit politikavsnitten i de senaste hembygdsböckerna.

I hembygdsboken 1997, sid 30-35, finns en artikel "Arbetarrörelsens första tid i Ängelholm". Det är en universitetsuppsats av Per Rönnkvist, förkortad, reviderad och kompletterad av mig. Den som vill läsa mer om Folkets hus kan titta i hembygdsboken 1999, sid. 101-108. Det går förstås snabbare att följa länkarna Flört Båda dessa artiklar är delvis tillkomna med hjälp av Folkrörelsearkivet, som finns i en källare på Villan, och som innehåller arkivmaterial i första hand från arbetarrörelsens organisationer.

AndersE
2009-03-27, 23:44
Upp till toppen
Annons: