Björns Glas
Under dagens bokhyllestädning hittade jag några gamla negativ…
På norra sidan av Stortorget - ungefär där Nordea-banken ligger idag - fanns en liten affär. I butiken lämnade man in sina tavlor och speglar för inramning och nya glas, men man kunde också få satt glas i sin bil eller sitt hus.
Bilen användes för att köra glas…
Det minns jag! Jag äger tavlor som jag fick inramade där.
#1 Ja, jag minns inte precis vilket år Pappa slutade men det bör ha varit i mitten av 70-talet och sedan togs verksamheten över av någon annan.
För mig är detta barndomsminnen. Som liten var det kul att slinka in i affären när man var på stan. Att gå in på kontoret och "tjuvkika" på kunder eller mest spännande att följa med ner till ramverkstan i källaren på andra sidan gården. Alltid lika rädd för ramklipparen…

Butiken fanns kvar tills huset skulle rivas för att ge plats för Nordea. Verksamheten flyttade då ner till Industrigatan mitt för nuvarande Gottwalds, där den fortfarande finns kvar.
#3 Det stämmer bra!
Utöver butiken fanns alltså en ramverkstad i källaren i huset på andra sidan gården. Där satt guldsmeden i fönstret ovanför. (För tillfället har jag glömt hans namn, men han hade en Mercedes 300SL!)
På västra sidan om gården låg ett gammalt stall där det också fanns en verkstad. Där glasades det och jag har någon bild därifrån.
Dessutom finns det några filmsnuttar från den tiden. Bl.a. när man byter glas på en bil och när man kittar ett fönster.
Granne med butiken fanns en begravningsbyrå. Jag har någon bild på deras bil stående på gården.

När startades verksamheten/företaget?
Min farbror övertog firman 1956. Hur länge den funnist innan dess vet jag inte. Den drevs tidigare av en som jag tror hette Georg Paulsson. I telefonkatalogen 1949 finns firman med under namnet "Ängelholms Glasmästeriaffär".

Tack Anders. Anledningen till frågan är pga det hus min farfars pappa byggde. När jag pratade med min pappa hade han en "teori" om att allt material till huset, dvs tegel, cement, fönster etc, köptes in lokalt, dvs i Ängelholm.
#10 Vilket år var det?
Tegelbruk fanns "i stan" fram till mitten av 50-talet. Det revs 57-58. Cementfabrik fanns i Errarp, snickerier har funnits flera och jag vet att min farbror och far glasade många fönster åren kring -60.

#11 Alldeles i början på 1920-talet!
#12 Ja, då fanns säkert allt att hämta lokalt!
I dag var jag inne på Cege-glas för att beställa en inramning. Affären är en direkt arvtagare till "Ängelholms Glasmästeriaffär" och "Björns Glas". Killen jag idag beställde av köpte affären av min farbror 1974.
Skulle vara kul om jag kunde hitta en uppgift på när affären grundades.

#6 och 7 Tuppen! Om man går upp i cafeterian på biblioteket (som ju är byggt i samma kvarter, Duvan), så står där en tupp överst i trappan. När jag började arbeta där, så sas det att tuppen var hämtad från ett hus i kvarteret. Är det samma tupp som på bilden?

#9 I 1941 års telefonkatalog finns den också med, även då med G. Paulsson som innehavare. Paulsson bor på Skansgatan 1.
#15 Ja, vad jag vet så är det samma tupp. Den sitter nog på ungefär samma höjd och ställe än idag! För mina barn har jag i alla fall berättat att det är farfars tupp…
#16 Tack!
Detta bör vara den Georg Paulsson/Pålsson som hade affären. Sveriges Dödbok 1947-2006:
18930918-375
Pålsson, Evald Georg
Skansgatan 1, 262 53 Ängelholm
Död 16/7 1966.
Kyrkobokförd i Ängelholm, Ängelholms kn (Kristianstads län, Skåne).
Född 18/9 1893 i Rebbelberga (Kristianstads län, Skåne).
Gift man (28/12 1930).
#21 Bingo! I Ängelholms Hembygdsbok 1992 hittar jag dessa uppgifter om huset:
- Ägdes till 1881 av handlaren Ludvig Holm. Då han dog gifte änkan om sig med Alfrfed Andersson och de drev affären vidare.
- Lambert Jepsson och brodern Otto köpte fastigheten 1885. Den andra våningen mot Storgatan byggdes.
- Victor Bengtsson köpte 1913
- 1929 efterträdde Theodor Jonsson
- 1944 blev Agne Reinholtz ägare
Alltså är bilden ovan från senast från 1929.
På ännu äldre bilder ser jag inget som liknar ett glasmästeri. Jag tror att förste glasmästaren var Georg Paulsson och att han startade sin verksamhet i mitten/slutet av 1920-talet.
#18 Georgs efternamn stavas olika på olika ställen. Hans gravsten finns dock på kyrkogården jag har som granne! Där är hans namn stavat Georg Paulson!
Det är för övrigt en vacker och välvårdad grav.
På Cege berättade de att de funnit blad med märkning 1953. Det betyder att den hängt med sedan Georg Paulsons dagar. De hade köpt en ny ramsax men Nordblad som jobbat i ramverkstaden sedan min pappas och farbrors dagar vägrade arbeta med den nya så den sålde de igen.
Kul med grejor som kan fylla en funktion i över 50 år!
En närbild. Jag blev alltid noga förmanad att hålla mig på behörigt avstånd då det arbetades med den.