Annons:
Etiketterboktipsporträtt
Läst 8445 ggr
AndersE
2009-05-02, 02:02

Porträttgalleri

Här berättas om en av många intressanta böcker utgivna på 1930-talet

Skånetryckeriet

Skånetryckeriets förlag gav på 1930-talet ut en rad porträttgallerier, ordnade länsvis. De jag har sett är Malmöhus län 1930, Kristianstads län 1931, Blekinge och Småland 1932, Värmland 1933, Södermanland 1934, Dalarna 1935, Hälsingland och Västerbotten 1936, Norrbottens län och Östergötland 1937, Älvsborgs län 1938, Halland och Närke 1939, Jönköpings län 1941. Kanske gavs det ut fler.

Själv äger jag tre av böckerna - Malmöhus, Kristianstad och Norrbotten. De innehåller ca 3000 personer vardera.

I förordet beklagar man att det inte varit möjligt "att få med alla dem, som vi på grund av deras ställning i samhället önskat införa". Jag har ingen annan information om hur urvalet skett.

Innehåll

I alla tre böckerna börjar man med länets residensstad - Malmö, Kristianstad respektive Luleå, sedan kommer städerna i bokstavsordning. I slutet av boken finns ett prydligt namnregister.

Personuppgifter

För varje person finns ett foto, oftast av god kvalitet, födelsedatum och ort, yrke samt olika uppgifter om t.ex styrelse- eller politiska uppdrag. Vad jag har sett nämns inga familjeförhållanden.

Kristianstads län

Som ett exempel på vad man kan finna tar jag min farfars mosters make.

 

Inte bara släkten

De uppgifter man hittar om en släkting kan vara väldigt värdefulla för släktforskaren. Den största glädjen med mina böcker är emellertid inte fynden av släktingar.

Vid intervjuer med äldre släktingar dyker ofta olika historier upp. Personer nämns som man inte vet något om. Här fyller dessa böcker en viktig funktion. De flesta av stadens, eller byns mer kända personer finns här.

Ängelholm

Så jag bläddrar mig igenom Ängelholmssidorna…

Där är Amanda Andersson, tandläkaren som Pappa berättade om - hon som fick fart på borren med trampor. Och så Hjalmar Bengtsson, musikhandlaren vars barn jag själv handlade LP-skivor av.

 

Längst upp till vänster Gustaf Brink, fotografen som tagit så många av de porträttbilder jag gläds åt. På nästa sida, nederst till vänster är farfars far. Bläddrar…

Flera medlemmar av den kända släkten Grönvall. Berg von Linde, stadens siste borgmästare som var så förtjust i farfars mors "syltefläsk med lever" och som det finns så många mustiga historier om.

Gylfe Lundén som bodde i farfars hus, körde en Hupmobile och tog blodprov på Pappa genom nageln! Hjalmar Olander och Therese Paulson som båda hade klädesaffärer som jag minns från min barndom. Nils Westeson, en barndoms-kamrats farfar. Ja, och många, många fler naturligtvis.

Framöver ska jag närmare presentera några av de Ängelholmare som finns med i boken med porträtt från Kristianstads län.

  • Redigerat 2020-12-04, 10:42 av AndersE
Annons:
AndersE
2009-05-02, 10:57
#1

Söker ni information om någon person i Malmöhus, Kristianstad eller Norrbotten kan jag titta efter i mina böcker.

KingZap
2009-06-08, 22:12
#2

Boken från Malmöhus Län och Östergötland finns nu på tradera för ev. intresserade.

Upp till toppen
Annons: