Annons:
Etikettängelholms-stad
Läst 13019 ggr
AndersE
2009-10-28, 12:49

Kyrkogårdsvandring - del 1

På lördag är det alla helgons dag. Många av oss kommer kanske att besöka en kyrkogård och tända ett ljus. Här kommer en kyrkogårdsvandring i dagsljus.

Nya kyrkogården

Nästan längst upp på Storgatan ligger Ängelholms "Nya kyrkogård". I Ängelholms hembygdsbok från 2000 kan jag läsa att den anlades på 1880-talet eftersom den gamla kyrkogården inne i stan började bli för trång. Den första gravsättningen gjordes 1887.

Jag bor själv på Storgatan och går in igenom den stora grinden där.

Entre från Storgatan

Rakt fram har jag en bred gång in, men jag väljer som vanligt parallellgången omedelbart till höger. Här har jag nämligen mina släktingar.

Gotthard Ellerstrand

Gotthard Ellerstrand var min farfars far. Han kom till Ängelholm 1907 och var bl.a. under många år disponent på Willans tegelbruk, Han ligger begravd med sin hustru, den son som dog liten, samt de två döttrarna med sina makar.

Olof Persson

Mitt emot finns denna pampiga gravsten. Det är Gotthards svärfar, riksdagsmannen Olof Persson som under många år arrenderade kvarnen i Killebäckstorp på Bjärehalvön. Här finns också hans hustru, som var dotter till Anders Andersson i Starby, en släkt som innehade Hedsåkra-gården under nästan 200 år. Här finns också några av deras barn, bland dem Per Hj. Persson den kände handlaren från Engalag på Bjärehalvön som drev sin affär från 1901-1967, alltså hela 66 år!

Westermark 1

Längre fram på samma stig finns denna framträdande byggnad. Jag har hört historien berättas, men minns den inte så väl att jag vill återberätta den. Någon annan?

Westermark 2

Ursprungligen hyste byggnaden en Westermark, men hans stoft lär inte finnas kvar. Idag tror jag byggnaden används som förråd av kyrkogårdsförvaltningen.

Från denna vackra byggnad går jag lite oplanerat vidare. Att vara systematisk tycker jag inte passar. Det är bättre att vända in på en gång som lockar, låta blicken dras dit den vill. På det viset missar man mycket, men man kan också återvända ofta och alltid finna något nytt.

Lars Borggren

Jag har inte gått många meter då jag stannar till vid denna tjusiga sten. Här vilar Lars Borggren, 1876-1932 som var bageriföreståndare men framförallt aktiv socialdemokrat - ordförande av stadsfullmäktige, landstingsman och riksdagsman. Ängelholms arbetare-organisationer har rest graven.

Gösta Melin

En helt annan tid, men också en framträdande Ängelholmare, Gösta Melin. Han var fastighetsägare och Ängelholmsprofil och jag tycker verkligen om gravstenen. Formen associerar jag omedelbart till ett hus och bilden sätter Ängelholm i tydligt fokus. Läs om Gösta Melin i HD.

Georg Paulson

Denna sten stannar jag till vid eftersom vi nyligen diskuterat Ängelholms Glasmästeriaffär som Georg Paulson drev vid Stortorget från någon gång på 20-talet fram till slutet av 1950-talet.

Kyrkogården

Så här vacker är gången längs med kyrkogårdens norra del.

Gösta Berg von Linde

Här hittar jag Ängelholms siste borgmästare, Gösta Berg von Linde. Någon borde skriva en bok om honom. Det finns mycket att berätta om.

Spannmålshandlare P. Bengtsson

Inte långt därifrån finns en annan känd Ängelholmare.Petter Bengtsson startade sin spanmålshandel 1908 på Storgatan 48. 1930 flyttade man till Storgatan 15 (gamla prästgården).

Spannmålshandlare G. Bengtsson

Sonen Gunnar övertog spannmålshandeln och lämnade den vidare ytterligare en generation.

Säkert har jag missat många intressanta gravar redan. Det blir så när man spatserar mer för promenadens skull än får att hitta något speciellt. Jag ska snart fortsätta min promenad men gör en liten paus här.

Kanske vill ni kommentera mina fynd eller berätta om något av det jag missade?

Till del två…

  • Redigerat 2020-12-04, 10:13 av AndersE
Annons:
AndersE
2009-10-28, 15:38
#1

Gör gärna om min promenad och ta med en kamera så kan du komplettera mina fynd med ditt eget här nedan!

svenne
2009-10-29, 09:51
#2

Trevlig artikel och fina bilder, ämnet är outtömligt.
Det ser ut att vara en verkligt fin och välskött kyrkogård, den "nya" i Ängelholm.

Visst är det trevligt att kyrkogårdsvandra, och det finns väl inget mer hälsosamt balsam för själen än att sitta på en bänk på en svensk kyrkogård en ljummen sommar-lördagskväll och höra helgmålsringningen.

Upp till toppen
Annons: