Annons:
Etiketterstorgatanöstergatan1920-tal
Läst 9654 ggr
AndersE
2009-09-13, 23:41

Utsikt från Storgatan 28 år 1924

Även denna veckas bild visar en bakgård och en miljö som totalt förändrats.

Edit: Rubriken ändrad maa den identifiering som är gjord nedan…

Bilden visar utsikten från ett fönster. Fönstret och haspen syns till höger. Kan vi lista ut var och när bilden är tagen? Finns det någon som kan ge mer information om den här platsen och om tiden…

Ängelholmsutsikt

Var är vi någonstans?

Ja, jag är ju rätt säker varifrån bilden är tagen även om inga anteckningar medföljer. Annars tror jag kanske inte att bilden är så lätt att tyda. Inte mycket av det den avbildar finns längre kvar. Vi kan väl börja med att konstatera att vi är i Ängelholm. Det enda som idag återstår är huset till höger, som skymtar bakom fönsterglaset.

Östergatan 17

Jag är rätt säker på att detta är västra fasaden på Östergatan 17. Det hus som kallas "Dalahemmet" och som byggdes 1924. Jag tycker mig se byggnadsställningar längs med husets norra sida. Kanske är huset nyligen färdigställt och därmed kanske vi också kan datera bilden till ca 1924?

Östergatan 19?

Rakt fram ser vi ett annat hus. Det bör ha haft adress Östergatan 19 och jag tror det revs ca 1967-68 i samband med att hela denna stadsdel revs för att ge plats åt dagens hus med bl.a. bank, apotek och Systembolag.

Willans tegelbruk

Bakom huset rakt fram syns en skorsten. Det är skorstenen till Willans tegelbruk som låg där dagens stadshus ligger. I bildens bakgrund syns också tegelbrukets tegellador och några andra byggnader. Hade bilden tagits idag hade vi sett de fura höghusen där. Vi ser också att gården haft infart från Östergatan. Det syns tydligare på bilden överst.

Det hus vi tittar ut från är alltså Storgatan 28. Min farfars föräldrar med familj flyttade in här ca 1920-23. Några år senare lät min farfars far Gotthard Ellerstrand bygga ett nytt hus alldeles söder om sitt eget. Han byggde det för att apotekare Callmander skulle kunna flytta in med sin apoteksrörelse m.m.

Husets del mot Laxgatan

Om vi kikar ner till vänster ser vi delar av fastigheten som under många år skulle utgöra en tråkig fönsterlös fasad mot Laxgatan. Jag minns hur den var full av klotter de sista åren. Då denna bild togs fanns det dock ingen "Laxgatan" utan endast en "Laxgränd" dvs. ytterligare att hus fanns norr om detta. Där fanns Davidssons plåtslageri. När detta några år senare revs och inte ersattes av ett nytt blev husets norra vägg kall och dragig. Den var ju byggd inte som yttervägg utan för att möta ett annat hus.

På gården står en bil. Jag tycker den ser ut att ha flak. Kanske är det plåtslageriets lastbil?

Sista detaljtitten blir på den okände pojk som cyklar över gården på en alltför stor cykel…

Pojke på cykel

  • Redigerat 2020-12-04, 10:50 av AndersE
Annons:
AndersE
2009-09-13, 23:58
#1

En kraftig delförstoring från vykort taget från luften. Bilden är något år äldre än bilden i artikeln och tagen ungefär från väster mot öster.

Längst ner till vänster anas Laxgränd, sedan Davidssons och så Storgatan 28. Det ser ut att vara tomt på den plats där sedan Callmanders apotek byggdes.

Överst i bild syns bron över Rönneå till teglebruket. Huset som på bilden ovan ligger rakt fram syns här, men "Dalahemmet" har ännu inte börjat byggas.

Kan året vara ca 1920?

AndersE
2009-09-14, 00:03
#2

Nästa bild är tagen från nordväst mot sydost.

Nederst i bild ser vi korsningen mellan Storgatan och Laxgatan som går österut samt Järnvägsgatan som går västerut. Här ligger idag Föreningssparbanken.

Här ser vi Storgatan 28 samt att apoteket nu ligger direkt till höger och byggt i snarlik stil.

Vi ser också den tråkiga fasaden mot Laxgatan efter att Davidssons rivits. Vi ser också att Dalahemmet tillkommit på Östergatan och nu kan vi jämföra med bilden i artikeln.

AndersE
2009-09-14, 00:07
#3

Sista flygbilden är tagen från sydost åt nordväst.

Till höger i bild syns bron över Rönneå mot tegelbruket. Vi ser också de två villorna som syntes rakt fram från fönstret.

Här syns också gården och vi kan t.o.m. ana fönstret från vilket artikelns bild tagits.

AndersE
2009-09-14, 00:08
#4

Kul om någon vet något mer om denna lilla del av staden!

AndersE
2009-09-19, 13:14
#5

Jag gick in på det som idag är parkeringen på gården bakom Systembolaget. Ställde mig på ungefär samma plats som fotografen till bilden ovan, fast på markplan.

Bakom björkarna rakt fram skymtar till vänster "Dalahemmet" som på bilden ovan var helt nybyggt men som nu är 85 år gammalt.

AndersE
2009-09-19, 13:16
#6

Ställde mig också i hörnan Storgatan-Järnvägsgatan. Rakt fram i bild syns Laxgatan som övergår i Tegelbruksbron. Huset till höger i bild är alltså det som i slutet av 60-talet ersatte det hus som fanns då bilden ovan togs.

Annons:
AndersE
2009-11-08, 23:49
#7

Jag fick nyligen höra att att "Dalahemmet" som är alldeles nybyggt på fotot i artikeln från början var ett "barnbördshus". Det finns nog ännu någon Ängelholmare som fötts där.

Upp till toppen
Annons: