
Margit Johansson 1911-1927 (begravd i Ängelholm)
På sidan Svenska Gravar har man nu utökat antal registrerade kyrkogårdar till totalt 22 st och nu finns även Ängelholm med.
Jag fann min farfars föräldrar begravda enligt följande:
Ängelholms Kyrkogård Kvarter: ÄD Gravplats: 1043A
Gravplatsnummer: 01ÄD 1043A
Gravrättstid: 1927-01-01 - 2009-12-31
I samma grav ligger deras son men också en person som jag inte alls vet vem det är eller var.
Den enda information som finns om henne är:
Johansson, Margit Född: 1911 :: Avliden: 1927 :: Gravsatt: 1927-02-27
Eftersom hon gravsattes den 27 februari 1927 så bör hon ha avlidit under februari månad och kanske t om i Ängelholm. Är det någon som har tid att göra ett uppslag i dödboken (SCB-utdraget?) och kika på denna flicka?
Tacksam!
Alltså död 18/2 på Broby sanatorium och begravd 27/2 i Ängelholm.

Milda Matida!! Jösses Amalia!!
Som synes är klockan mycket men jag kunde inte somna. Låg bara och funderade på denna okända Margit. Var tvungen och logga på datorn och kolla om det ev. kommit ett svar. Min farfar har aldrig berättat om Margit.
Tack snälla Anders!

Anders, vilken dag och månad föddes Margit år 1911?
8 maj

Tack, då föddes hon bara ett par veckor innan min farfars två-årsdag…!

Anders! I inlägg #1 och Margits dödsnotis; Visst står det väl att föräldrarnas hemvist är "Havsbadet"?
#10 Ja, jag får det till "Hafsbadet". Var det inte de som bodde på Hemvägen?

Precis, Hemvägen 29, men jag lyckas aldrig hålla isär Havsbadet och Skälderviken samt Vejbystrand. Jag måste skaffa mg en bättre karta.
Söker man på de web-sidor som finns med kartfunktioner ser man ju oftast bara ett begränsat område och börjar man förflytta sig i kartan så är det svårt att få en känsla för hela Ä-holm och hur de olika områdena ligger i förhållande till varandra och till själva Ängelholm stad.

Nu lyckades jag via en kartfunktion lokalisera mig någorlunda och det är ju en bit mellan Vejbystrand i norr och den markerade adressen Hemvägen i Söder. Därimellan bla Skepparkroken. Och då vet jag fortfarande inte var Skälderviken ligger i förhållande till dessa två. Nä, jag måste definitivt införskaffa mig en bra karta.
#13 Om man åker västerut från Ängelhollms Centrum och passerar järnvägen alldeles norr om stationen kommer man till "Havsbaden". Det började byggas som ett sommarstugeområde men är idag alltmer ett rätt exklusivt åretruntboende med omedelbar närhet till staden.
Samhället Skälderviken ligger alldeles norr om där Rönne rinner ut i havet. Det hette först "Ängelholms hamn" men fick sedan namnet Skälderviken, samma som viken utanför.
Nästa stationsort norr om Skälderviken är Vejbyslätt. En gång livligt stationssamhälle med många butiker. Idag rätt avsomnat. Åker man därifrån mot havet kommer man till Vejbystrand som är ett idag rätt stort samhälle som ligger precis innanför Ängelholms kommuns gräns mot Båstad kommun.

Usch vad ledsen jag blir!
Den 27 december fann jag min farfars föräldrars grav i Ängelholm enligt följande;
Ängelholms Kyrkogård Kvarter: ÄD Gravplats: 1043A
Gravplatsnummer: 01ÄD 1043A
Gravrättstid: 1927-01-01 - 2009-12-31
I samma grav finns även två av deras barn, dvs syskon till min farfar. Jag noterade då att gravrätten skulle löpa ut bara 4 dagar senare (ödet?). Jag påpekade detta för pappa, det var ju ändå hans farmor och farfar. Pappa kände inte att kunde ta på sig ansvaret för ytterligare en grav. Han har några stycken som han innehar gravbrevet för. Jag tänkte då att jag skulle ta kontakt med kyrkogårdsförvaltningen och höra om förlängning av gravrätten samt kostnaden för densamma.
Kikade idag på sidan "Svenska Gravar" och bara 18 dagar efter att gravrätten löpte ut så finner jag följande information om graven; "Gravrätten har återgått till upplåtaren"
Nu sitter jag här med bultande hjärta. Har de redan plockat bort stenen? Går det öht att få tillbaka gravrätten? Vet inte om jag vågar ringa kyrkogårdsförvaltningen….!
Min fff och ffm Frans och Ada bodde i Ängelholm i över 50 år.
#15 Jag tror inte något har hänt med graven. Tror inte de har så bråttom. Här finns ingen egentlig platsbrist. Ta du kontakt och fråga vad som händer och vad du kan göra.
Om du kan förklara var den finns kan jag gå in och se hur det ser ut idag.

Tack Anders, nu känner jag mig lite lugnare.
Jag har själv bara besökt graven två gånger som barn men då var jag 4 respektive 9 år gammal och jag minns tyvärr inte var den är placerad. De enda uppgifter jag har är de ovanstående som säger att den finns i den äldre delen och med Gravplats: 1043A.
Om du har möjlighet att kika efter så kommer jag vara dig evigt tacksam.

Men söta Anders. Gick du iväg nu idag???
Du är nog en av de raraste människor jag har stött på. Ett så varmt och innerligt tack till dig. Jättekramar.
Men vad kul att få se graven och stenen. Svaga minnen från barndomen kommer tillbaka.
Då ska jag ringa imorgon och höra. Det värsta som kan hända är att de vill ha åtskilliga tusenlappar för att förlänga gravrätten (har hört talas om fantasisummor i andra fall) eller att någon avliden hade gravbrevet och att jag måste kontakta samtliga ättlingar till Frans och Ada för att få godkänt att ta över gravbrevet.
#21 Jag har förstått att det inte är självklart att stenen tas bort för att gravrätten upphör. Det beror nog lite på.
Som sagt råder här ingen platsbrist på det sätt som kan gälla för kyrkogårdar i de större städerna.

#22 Nej, och ändå ser jag att det är en kistgrav vilken naturligtvist tar upp mer plats än en urngrav.
#23 Fast det är väl mest i kistgravsdelen jag tycker det ser ut att vara gott om plats. Verkar inte komma så många nya där utan nytillskotten verkar mest vara i urndelen. Och ännu en borttagen kistgrav ger ju inte plats åt urnor eftersom det är olika delar.
Det finns ännu ingen karta eller skyltar på denna gravplats utan jag fick fråga en som arbetade där. Han var vänlig nog att ta mig med till kontoret och sedan följa med ut och med hjälp av karta hitta rätt.
Om du själv kommer dit är det enklast att gå in genom grinden på Storgatan. Gå rakt fram (norrut) tills du ser "mausoleet" på höger sida. Fortsätt österut ca halva vägen till kyrkogårdens slut. Graven en liten bit in på höger sida.

#24 Sant, de flesta verkar vilja bli kremerade numera.
Världen är full av hjälpsamma och trevliga människor. Jag blir lika varm i hjärtat varje gång.
Jag undrar dock lite varför dottern Margit som avled först (1927 och över 30 år innan sina föräldrar) inte har en sten och varför sonen Stigs namn inte finns med på stenen. Sig avled 1977.
#25 Det ser ut att ligga något under snön framför huvudstenen. Kan vara en extrasten?

#26 Ja, det har du rätt i. Är det den runda formationen du menar? Jag noterade den men trodde det var en översnöad gravkrans.
#27 Visst kan det vara en krans. Fast mellan kransen och stenen anas en fyrkantig förhöjning i snön.