Annons:
Etiketterhembygdsparken-thorslundporträtt1920-tal
Läst 7996 ggr
AndersE
2010-03-29, 19:00

Thorslund med damer 1920-tal

Damer i mängd syns på veckans bild. Känns någon igen?

Edit: Rubriken ändrad maa den identifiering som är gjord nedan…

Veckans bild är ett klassiskt grupp-porträtt. Frågorna är lika klassiska - var, när, vilka och varför?

013_1.jpg

Om jag räknat rätt är det hela 40 välklädda damer på bilden. Kan vi besvara våra frågor?

Var?

Ja, den frågan är den lättaste. Svaret finns lätt tillgängligt i bilden.

013_2.jpg

Bilden är alltså tagen framför Thorslunds klassiska restaurang. Den fanns på det som idag är en tom och öppen yta väster om parkeringsplatserna till dagens Hembygdspark i Ängelholm.

När?

Jag har inget datum från bilden. Min gissning blir 1925 och jag tror inte att jag då hamnar mer än några enstaka år fel.

Vilka?

Tyvärr har jag inte mer än namn på en av damerna, men ni ska få kika lite närmre på dem. Kanske finns någon av Engelholmianas besökare som känner igen någon?

Vi börjar från vänster:

013_3.jpg

Fem damer, med variation på hattarna. De ser rätt nöjda ut.

013_4.jpg

Elva damer här. Två hattlösa.

013_5.jpg

Ytterligare elva damer. Damen längst fram har en blomsterbukett.

I denna grupp finns den enda jag kan namnge. Tvåa från vänster längst bak , med bred hatt, runda glasögon och vit blus under klänningen står min farfars mor Gunilda Ellerstrand. Hon var född 1871 och det är främst utifrån hennes utseende som jag gissar på årtalet 1925.

013_6.jpg

Här har vi en grupp på åtta damer.

Enligt Gurlys kommentar nedan är damen längst till höger baktill (med flott hatt med något dunigt runt om som säkert är inhandlad hos Elna Zorns hattaffär vid stadsparken) Gurlys mor Sofia Troell. Alldeles till vänster om henne kan vara Elsa Wedenberg, innehavare av Wedenbergs Guldvaruaffär.

013_7.jpg

Ochs så slutligen högerflankens sista fem. Det blir som sagt totalt fyrtio. Längst till höger sällskapets gladaste!

Varför?

Sen undrar man såklart varför de träffats och fotograferats. Är det damen längst fram med buketten som firat sin födelsedag med väninnor på Thorslund? Eller är det något slags husmorsförening eller liknande?

Ja, alla gissningar och förslag mottas gärna.

  • Redigerat 2020-12-04, 10:49 av AndersE
Annons:
AndersE
2010-03-29, 22:35
#1

Bild på Gurly

Gurly

10-03-29
20:21

På förstoringen där Du undertill skrivit "Här har vi en grupp på åtta damer" finns på andra raden nerifrån längst till höger en dam med flott hatt med något dunigt runt om (säkert inhandlad hos Elna Zorns hattaffär vid stadsparken) -- ja det är sannolikt min moder Sofia Troell. På sin högra sida tycks hon ha Elsa Wedenberg, innehavare av Wedenbergs Guldvaruaffär, som låg på Storgatan mitt emot Borgströms Kemikalihandel - alltså just där Vattengatan ansluter men på motsatt sida. Känner inte igen någon av de andra. Vad jag vet var Mor inte med i några föreningar. Möjligen Odd-Fellowdamerna - men dom var väl knappast så många?

(Kommentaren är flyttad hit…)

AndersE
2010-03-29, 22:38
#2

#1 Tack Gurly!

Min farfars far var med och startade Odd Fellows i Ängelholm så hans fru kan ju ha tillhört ett sådant sällskap. Har ingen aning om hur många de kan ha varit.

(Jag för in uppgifterna från #1 i artikeltexten ovan…)

Anna-Uppsala
2010-03-30, 03:43
#3

Jag tror att det är husmodersföreningen i Engelholm, jag vet att Gunilda var med där, Gotthard tyckte det var en onödig förening, men Gunilda gav svar på tal om "gubbarnas" föreningar. mvh Lena S

AndersE
2010-03-30, 12:53
#4

#3 Tack Lena.

Upp till toppen
Annons: