Annons:
Etiketterpersonhistoriaboktips
Läst 12354 ggr
AndersE
2010-03-16, 12:07

Gotthard och Gunilda – del I

Här får ni läsa om hur jag tänkt och gjort då jag skrev min ”släktkrönika” om min farfars föräldrars liv.

Del I

Denna bok är en av två delar av samma berättelse. Anledningen till att det blev två delar är främst att jag ville börja trycka och få ut boken och såg att det skulle ta längre tid än jag först trodde. Min berättelse lämpar sig dessutom bra för en paus just här. Den första delen är på 100 sidor och med mjuka pärmar blir det en rätt lagom bok. Jag tror att del II kommer att bli dubbelt så tjock. En nackdel är naturligtvis att det blir dyrare att trycka två böcker än en.

Omslag1.jpg

Förord och företal

Jag satt och plitade på ett eget förord då en bekant som skrivit flera böcker påpekade att någon annan ska skriva förordet. Efter lite funderande kom jag på att fråga en släktforskarvän som också är historiker i Lund. Han heter Magnus C Persson och är från Bjärehalvön där en del av min berättelse utspelar sig. Hans och mina förfäder har faktiskt träffats och känt varandra. Magnus har skrivit en doktorsavhandling om återvändande emigranter från Bjäre och är också engagerad i Bjäre Släktring. Han har skrivit ett trevligt förord till min bok som jag är glad för!

Själv skrev jag då istället ett "företal" där jag kort berättar om varför jag skrivit boken samt namnger några av de många personer som på olika sätt hjälpt mig med uppgifter och material. Dessa personer har jag sedan skänkt varsin bok som tack.

Innehållsförteckning och bilder

Jag har valt att skriva min bok i Word, ett ordbehandlingsprogram som jag tror de flesta har i sin dator. Främsta anledningen är att jag är van vid Word och det gör att det blir enkelt. Bra tips kring val av typsnitt, rubriker, marginalinställningar osv. fick jag i Göran Lindgrens häftade bok "Gör en bok!". Jag har valt formatet A5 för att det är ett behändigt format och för att det är lätt att ställa in i datorn och enkelt att trycka.

I och med att jag skrivit i Word blir det sedan väldigt enkelt att göra en innehållsförteckning. Den har jag placerat omedelbart efter förord och företal. Innehållsförteckningen ger en översikt över vad boken kommer att handla om och gör det enkelt att leta upp en särskild uppgift eller del.

Innehållsförteckning

Jag har haft turen att hitta och kunna identifiera många bilder med anknytning till berättelsen. Jag har nästan genomgående låtit bilderna fylla hela sidbredden. För att bilderna ska bli bra har jag sett till att de varit i i rätt upplösning - 300 dpi - med bredden 10,5 cm. Några bilder har jag låtit fylla en hel sida och då ibland vridit 90 grader. För att lättare se till att få bilderna på "rätt plats" har jag gjort en tabell med osynliga linjer. Sedan har jag placerat bilden i tabellen och behöver då inte tänka på "figursättning".

Bilder i texten

Jag har försökt placera bilderna så nära sitt sammanhang i texten som möjligt. Så att om jag nämnder Gotthards barndomsvän Emil i texten så ska läsaren direkt hitta en bild på honom.

Inledning

Jag började rätt tidigt att skriva berättelser på Proveniens och fick då mycket värdefull "feedback". Bland annat lärde jag mig hur viktigt det är att hjälpa läsaren. Det kan handla om att faktiskt förklara var en plats ligger. Det kan man göra med ord eller med en karta. I denna bok har jag valt att rita några väldigt enkla kartor över t.ex. Ysby där jag visar var de aktuella gårdarna låg i förhållande till bykärnan.

Enkel karta Ysby

Med samma motiv har jag valt att inleda boken med ett kort kapitel med rubriken "Inledning". Där har jag försökt att ge min bild av den tid som boken avhandlar. Jag har länge sett slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som väldigt intressanta och här förklarar jag varför. Som underlag har jag använt Statistiska Centralbyråns "Befolkningsutvecklingen under 250 år. Historisk statistik för Sverige".

Antavlor och tabeller

Efter inledningskapitlet kommer två sidor med enkla antavlor för mina två huvudpersoner. Dessa har jag låtit DisGen göra. De visar helt enkelt namn och levnadsår tre generationer bakåt i tiden.

Antavla och tabell

Därefter har jag lagt två sidor med enkla tabeller. De visar Gotthards och Gunildas syskon, deras make/maka och deras barn samt levnadsår för dessa.

Tanken med antavlorna och tabellerna är främst att när man läser boken ska man kunna bläddra tillbaka hit och påminnas om sambandet. "Ja, just det! Hulda var Gunildas yngsta syster och hon gifte sig aldrig." För den läsare som är släkt med huvudpersonerna blir det också lätt att se var man själv hör hemma. "Just det, där är farfar. Han var alltså yngsta sonen till Edvard. Då var alltså Ola Nilsson min farfars farfars far."

Kapitelindelning

Jag har valt att dela in min bok i fyra huvudkapitel. Varje huvudkapitel har sedan många mindre avsnitt, ibland är de bara några rader. Jag har ju valt att skriva i Word och då blir det enkelt. Jag har valt "rubrik 1" för mina huvudrubriker och "rubrik 3" för underrubriker. Huvudsyftet är att jag då får med alla rubriker i innehållsförteckningen som jag tror fyller en viktig funktion för läsaren. Något sökregister har jag inte med.

Har ni följt Proveniens kommer ni att känna igen berättelsen. Varje kapitel har varit en artikel på Proveniens, med skillnaden att bokens berättelse är mer omfattande, har fler uppgifter och bilder. Det har dock varit värdefullt för mig att "prova" min berättelse på Proveniens först.

Riksdagsmannens tös

Riksdagsmannens tös

Första kapitlet handlar om min farfars mors uppväxt. Jag börjar med att ge min personliga bild av hur jag uppfattar henne som människa. Gunilda föddes 1871 och i ett kapitel försöker jag sätta in läsaren i 1870-talet och berättar lite grundläggande om hur samhället såg ut då. Det kanske inte är så självklart för alla läsare att det inte fanns bilar, telefon eller radio då. Jag nämner också några saker som hände i Sverige då och har använt Wikipedia som källa. Där man kan knappa in valfritt årtal och få en lista med historiska händelser som skedde just det året.

Sedan följer helt enkelt en kronologisk berättelse baserat på de uppgifter jag fått fram i min släktforskning. Då jag kommer fram till 1880 har jag ett nytt kort avsnitt om vad som hände i samhället på 1880-talet och jag hinner även med 1890-talet innan mitt första kapitel avslutas. Gunildas familj flyttade från gård i Starby till gästgiveri i Örkelljunga och vidare till kvarn på Bjärehalvön.

Utöver att berätta om Gunilda och hennes uppväxt försöker jag också kortfattat berätta om vad som händer hennes föräldrar och syskon. Dels för att även deras efterlevande ska finna boken läsvärd, men naturligtvis främst för att det var en del av det som Gunilda själv engagerade sig i. I slutet av kapitlet når jag fram till den period då Gunilda träffade Gotthard och tycke uppstod.

Målarens påg

Målarens påg

Nästa kapitel handlar på liknande sätt om min farfars fars uppväxt och jag börjar även här med att ge min personliga bild av hur jag uppfattar Gotthard som människa. Här behöver jag ju inte tidsspeglingarna eftersom de redan är avklarade. Istället berättar jag sedan lite mer om byn - Starby i nordvästra Skåne - han växte upp i. Gunilda och Gotthard bodde faktiskt i samma by under sin barndom innan Gunilda flyttade med sin familj. Sedan blir det även här en kronologisk berättelse som slutar ungefär där förra kapitlet slutade.

Den första tiden tillsammans

Första tiden tillsammans
Gotthard och Gunilda gifte sig vid sekelskiftet och jag börjar kapitlet med att som tidigare ge en samhällsbakgrund där jag berättar om de första åren på 1900-talet fram till 1907 då boken avslutas.

Sedan berättar jag om Gunildas och Gotthards första år som ett par. De bodde i Helsingborgstrakten och jag försöker sätta mig in i hur de tänkt kring formandet av ett liv tillsammans.

Åren i Halland

Åren i Halland

Det avslutande kapitlet handlar om hur de kom till Ysby i Halland. För mig är dessa år väldigt intressanta och jag har försökt att samla så mycket uppgifter jag kunnat för att försöka förstå det som hände och den betydelse jag tror åren sedan hade framåt.

Även här har jag inslag av allmänhistoria för att hjälpa läsaren att sätta sig in i det som hände dessa år och de speciella förutsättningar som fanns i Ysby med Lagan och det stora vattenfallet.

Här finns också lite information om människorna i samhället som var en del av Gotthards och Gunildas umgänge. Jag följer också kortfattat upp vad som händer med deras föräldrar och syskon. Avslutningen är ett litet resonemang som jag också hoppas ska väcka nyfikenhet inför nästa del i berättelsen.

Tryckningen av boken

Då jag tryckte min förra bok försökte jag jämföra flera olika möjligheter. Jag jämförde pris och jag jämförde hur jag blev bemött då jag skickade mina frågor. Det slutade med att jag valde ett finskt företag - Opus Liberum -  eftersom de var så väl trevligast som billigast.

Den här gången förhörde jag mig hos ett lokalt tryckeri - Tryckaren i Ängelholm. Det är inte helt lätt att jämföra. Det har gått några år och jag tryckte fler böcker denna gång. Jag tror ändå att själva tryckkostnaden blev något högre men att jag å andra sidan slapp fraktkostnaden. Det finska företaget kunde hjälpa till med försäljning via sin web-butik. Det får jag sköta själv denna gång. Det har varit trevligt att kunna gå in på tryckeriet och diskutera öga mot öga och se prov på olika papperskvalitéer. Jag upplever att bilderna blivit bättre denna gång, men det kan också bero på att jag själv lärt mig mer hur bilderna ska hanteras.

För mig kändes det extra bra att välja ett lokalt tryckeri som startades året innan min berättelse slutar…

  • Redigerat 2020-12-04, 10:43 av AndersE
Annons:
AndersE
2010-03-16, 12:46
#1

Om någon är intresserad av att köpa boken så säljer jag den för 100:-. Behöver den skickas så går det att skicka i C5-kuvert för 25:-. Man kan också stoppa en eller två böcker i vadderat kuvert för 45:-.

AndersE
2010-03-18, 00:35
#2

Jag har faktiskt sålt hela elva böcker idag! Kul!

kikkan58
2010-03-18, 07:10
#3

Jag skulle väldigt gärna vilja köpa en bok, hur gör jag enklast?? Skickar pengar i kuvert eller sätter in på konto?

Åsa i Tierp

AndersE
2010-03-18, 09:45
#4

#3 Tack! Jag har skickat ett meddelande.

kikkan58
2010-03-18, 20:29
#5

Kan inte hitta något i min mailbox!!Förvånad

AndersE
2010-03-18, 21:49
#6

#5 Såg att du hittade det…

Flört

Annons:
AndersE
2010-04-25, 02:30
AndersE
2010-06-07, 13:38
AndersE
2010-06-07, 13:41
#9

För den som är intresserad finns boken till försäljning hos Killbergs och Pergamus, båda på Storgatan i Ängelholm.

Tordmulen-11
2010-06-09, 01:07
#10

Det är en intressant, välskriven och väldokumenterad bok, och jag hoppas ännu mer på fortsättningen - då flyttar paret Ellerstrand till Ängelholm!

Upp till toppen
Annons: