Grönvallska gården
Gå på besök i ett burget borgarhem från slutet av 1800-talet
I Hembygdsparken står den Grönvallska gården mittemot Luntertunstugan. De representerar människors bostäder i svunnen tid men förutsättningarna för de boende har varit väldigt olika. Idag skiljer det bara några meter mellan en upplevelse av bondens bostad på landsbygden och av den välbärgade borgarens i staden.
Grönvallska gårdens historia
Grönvallska gården byggdes 1817 på det som då hette tomt no 5 i norra kvarteret, västra raden i Ängelholm. I staden bodde då ännu knappt 1000 människor och huset byggdes i vad som då var stadens utkant. Huset är byggt i tegel med furukorsvirke. Det har förstuga, fyra större boningsrum samt kök och 2 kamrar.
Huset köptes av en garvare vid namn Ludvig Grönvall år 1865. Då hade kvarteret fått namnet Näktergalen och huset adress Storgatan 73. Ludvig Grönvall bodde i huset tillsammans med sin hustru Henriette Brelin.
I församlingsboken 1900-1909 finner jag änkan Henriette Sofia Grönvall, f. Brelin 1833. Ludvig dog 1883 och Henriette dog 1901. I församlingsboken 1909-1919 hittar jag vad som kanske var de sista ur familjen Grönvall som bodde i huset. Det är fyra systrar som flyttade därifrån 1917.
År 1936 skulle läderfabriken byggas om och byggas till och huset låg i vägen. Familjen Grönvall skänkte då huset till den nya parken som detta år fick sitt namn "Hembygdsparken". Såväl nedmontering som transport och återuppförande bekostades av familjen Grönvall.
Husets interiör
Interiört har bostaden försetts med tidstypiskt möblemang och olika inventarier för att ge en realistisk bild av ett burget borgarhem från senare delen av 1800-talet.
Innanför entrén finns en förstuga. Därifrån kan man välja att gå in i något av de två rummen "åt gatan". Vi går till vänster och kommer in i vad som idag är möblerat som en salong.
Från salongen går vi vidare till att av de två rummen mot gården.
Mellan de två rummen mot gården ligger köket och här finns också en ingång mot gården.
Efter köket kommer en liten kammare och sedan ett rum som idag är möblerat som ett kombinerat sov- och arbetsrum.
Det sista rummet är ett av de två rummen mot gatan, till höger om entrén.
I detta rum finns bl.a. en handmålad Engelholmsugn, tillverkad av Olof Bernhard Andersson på Storgatan 78.
Som besökare tycker jag det känns som att kliva in i historien. Jag tycker man har gjort ett gott arbete med möbleringen och jag får en fin känsla av historisk tid. Det är lätt att i fantasin fylla rummen med människor. I ett av rummen har man t.o.m. placerat en docka med tidstypisk klädsel.
Det finns mycket detaljer att studera. Golv, tak och tapeter. Möbler och föremål. Och väggarna gör huset till ett galleri av oljemålningar med svunna Ängelholmsmotiv.
En tavla som visar just den stadsmiljö vid norra delen av Storgatan där huset en gång fanns.
Källor:
• Informationsskyltar i Grönvallska gården i Hembygdsparken
• Församlingsböcker
• Ängelholms Hembygdsbok 1997
- Redigerat 2020-12-04, 10:16 av AndersE