Annons:
Etiketterängelholms-stadhembygdsparken-thorslund
Läst 13977 ggr
AndersE
2010-10-12, 00:04

Tekniska muséet

Hembygdsparkens tekniska museum är nästan 20 år gammalt. Det är väl värt ett besök.

TM01.jpg

Byggnaden är en lång "skånsk länga" med entré i mittskeppet. Efter att ha avlagt min avgift eller visat upp min tidigare betalda biljett viker jag av åt höger.

TM02.jpg

I en trevlig gatumiljö hittar jag cyklar med och utan motor. Mina barn uppskattar särskilt barncyklarna liksom de äldre varianterna av barnsitsar till vuxencyklarna. Eftersom vi är i Ängelholm hittar vi naturligtvis Standard-cyklar.

TM03.jpg

Och en välutrustad cykelverkstad…

TM04.jpg

På verkstadens vägg hittar jag en bild på huset där Standardcyklarna tillverkades.

TM05.jpg

Huset ligger inte långt från muséet och ser nästan exakt likadant ut i dag. Standard-fabriken grundades 1900 av Olof Nilsson. Den fanns först vid Norra Kyrkogatan men flyttade 1926 till hörnet av Bruksgatan-Storgatan.

TM07.jpg

I museets mittdel möter vi denna samling av gamla snickarverktyg.

TM06.jpg

De har alla använts av en och samma släkt och med hjälp av släktträdet i mitten möter vi såväl människa som verktyg. Vi tar ytterligare några steg in i byggnaden.

TM08.jpg

Här ser vi ett snickeri, med såväl snickare som mängder av verktyg.

TM10.jpg

I bakgrunden av bilden syns snickarverkstaden vi nyss tittade in i. I förgrunden de bilar från olika epoker som muséet visar upp. Samlingens pärla är röd.

TM09.jpg

Bilen är en Stoewer som tillverkades 1907 i Stettin i Tyskland. I Ängelholm hade den registreringsnummer L46. Bilen tillhörde Nils-Gustaf Pettersson, som allmänt kallades "Rem-Pelle". Han flyttade till Ängelholm från Gislaved. I Ängelholm byggde han upp Sydsvenska Läder- och Remfabriks AB. Pettersson dog 1933 och hans hustru Anna skänkte då bilen till Hembygdsmuséet. Bilen är fullt körbar och vid högtidliga tillfällen tas den i drift.

TM11.jpg

Om man vid entrén istället viker av åt vänster kommer man till en del med flera små avdelningar. Ovan syns olika maskiner som tillhört ett tryckeri.

TM12.jpg

I en annan del finns många av de många maskiner som gjort tjänst i hemmiljö - allt från bildens symaskin till radio- och TV-apparater.

TM13.jpg

Och slutligen en glimt på av teknik som vi alla känner igen - kanske från mormors eller farmors kök.

Trots många bilder har jag ändå lämnat mycket åt er att upptäcka vid ett eget besök på Hembygdsparkens tekniska museum.

  • Redigerat 2020-12-04, 10:15 av AndersE
Annons:
Upp till toppen
Annons: