Annons:
Etiketterpersonhistoriastarby
Läst 19010 ggr
AndersE
2009-08-18, 17:27

Vandring på Starby kyrkogård

Idag hade jag en stund över så jag tog kameran med till Starby kyrkogård.

Min släkt stammar från Starby på farfars fars och på farfars mormors sida så jag vet att det finns anor begravda där. Min vandring blir också lätt "egotrippad" och jag bryr mig nästan inte alls om de intressanta gravarna från icke-släktingar.

Starby kyrka

Jag vill börja med att uttrycka min stora uppskattning för kyrkogårdens skötsel. Det var så fint! Alla gravar var smyckade med blommor, även dem utan gravrättsinnehavare och utan någon anhörig som kommer och tittar till. Fantastiskt!

Jag började med min farfars farfar Johannes Olsson Ellerstrand.

Johannes Olsson Ellerstrand

Han var den förste som tog namnet Ellerstrand som jag bär idag. Han var också Starby första målare. Lärde sig yrket i Helsingborg. Johannes är begravd tillsammans med sin maka Botilla Pålsdotter Bohman. Gravstenens inskription går knappt att tyda längre.

Bara någon meter till vänster om graven ligger tre av Johannes och Botillas barn begravda - min farfars fars syskon Oscar, Emma och Leonard.

Syskonen Ellerstrand

Dessa tre levde ogifta tillsammans hela livet. Under några år drev de en handel i Starby men ägnade sig också åt hantverk som målning, skomakeri och sömmerskearbete.

Intill de tre syskonen ligger Klara begravd.

Klara Ellerstrand

Hon var äldsta dottern till Johannes och Botillas äldste son Edvard. Klara kom att växa upp hos sin faster och sina farbröder och arbetade i butiken.

Alldeles till höger om Johannes ligger Christian Billing begravd.

Christian Billings grav intill Johannes Ellerstrand

Jag antar att han är släkt med den Nils Peter Billing som köpte gården av Johannes far då denne blev siste lantbrukare i sin släkt för att istället ägna sig åt snickeri.

Alldeles öster om kyrkan och inte många meter från Ellerstrands-gravarna hittar jag nästa grav av intresse för mig. Mycket vackert under en stor gammal kastanj finns Anders och Olus gravsten.

Anders Andersson och Olu Svensdotter

Anders Andersson var min farfars mormors far.

Anders Andersson på Hedsåkra

Han var den tredje Anders Andersson på rad som hade den stora Hedsåkragården i Starby. Han firade 60-årig bröllopsdag med sin hustru Olu några veckor innan han dog. Hustrun Olu blev 93 år gammal och hann uppleva hela 16 barnbarns barn. Idag har de många, många ättlingar varav några i USA.

Alldeles till höger ligger Sven Anderssons familjegrav. Han var min farfars mormors bror

Sven Andersson

Sven var son till Anders och Olu och övertog ena halvan av fädernesgården, men dog bara ett knappt år efter faderns död.

Och ytterligare ett steg till höger finns graven för Karl Arvid Andersson och två av hans systrar. Min farfars mors kusiner.

Karl Arvid Andersson

De var alltså barn till Sven Andersson. Karl Arvid gifte sig inte och fick inga barn. Därmed blev han den siste i en lång rad som innehaft Hedsåkragården. Karl Arvids farfars farfar tillträdde gården 1771 och Karl Arvid dog 1968 90 år gammal. Han hade då brukat gården ända sedan sin fars död år 1900 då Karl Arvid alltså bara var 18 år.

På min fortsatta vandring norr om kyrkan hittar jag Magnus och Karolina Nilssons grav.

Karolina Andersson

Karolina var äldsta dotter till Anders och Olu och min farfars mors moster. På kanten av gravstenen ser jag ytterligare ett namn - N. P. Nilsson.

Nils Peter Nilsson

Det är deras son Nils Peter. Som liten föll han av ett hölass och blev "krympling". Han lär ha varit en mycket sympatisk man som under många år drev en affär i Starby. Där fick min farfars mor arbete som hushållerska och där fick också min farfars far arbete som bokhållare. Så kanske kan jag tacka snälle Nils Peter för att jag finns till!

På väg mot bilen får jag så syn på denna grav.

Albin och Selma Sjödahl samt Hugo och Siri Zinthio

Med uppgifter från Åke Frödins bok "Gångna tiders Starby" faller nu en del pusselbitar på plats.

Christian Billing (begravd till höger om min farfars far) kom från Starby 9 (som min farfars farfars farfar haft) och bildade sedan en handelsförening i Starby omkring 1880. Billing dog 1891 men handelsföreningen fortsatte och hamnade i början av 1890-talet i ett hus på Starby 13. Den siste föreståndaren i föreningen flyttade verksamheten till ett nybyggt hus på Starby 1 mitt emot kyrkan. Efter ett kort mellanspel med Jönsson som handlande övertogs affären av C N Bergdahl som flyttade rörelsen till ett hus på Starby 13. Bergdahl efterträddes av Edvin Olsson som i sin tur efterträddes av syskonen Oscar och Leonard Ellerstrand (med Klara Ellerstrand som expedit) som i sin tur efterträddes av Albin Sjödahl!

Framför Albin och Selma Sjödahl finns en sten där det står Hugo och Siri Zinthio. Dessa minns alla Starbybor. De hade under många år affär i det blå hus som ännu finns kvar snett emot kyrkan och med bostad i huset.

Zinthios butik

När affären öppnade berodde på vädret. Var det dåligt väder gick Siri ner tidigt och öppnade så skolbarnen kunde hålla sig varma då de väntade på bussen. Jag träffade Siri och Hugo i samband med att jag skulle köpa en bil 1979 eller 1980.

Citroën ID20 -69

Hugo Zinthios sista bil blev min andra. En Citroën ID20 -69 som jag körde många fina mil med.

Naturligtvis finns det mycket mer att se och berätta om från Starby kyrkogård, men jag nöjer mig med detta denna gång…

  • Redigerat 2020-12-04, 10:25 av AndersE
Annons:
AndersE
2009-08-18, 17:38
#1

För den som vill veta mer om de personer jag nämner:

evakristina
2009-08-18, 18:27
#2

Intressant läsning Anders, som vanligt Glad!

Härliga minnen när jag kom så långt som till affären och Hugo´s bil. Så många gånger Hugo kom hemkörande med varorna som mamma beställt av Siri i telefon. Oerhört uppskattat där mamma stod, utan bil och med tre små barn när pappa jobbade och något behövdes akut.

AndersE
2009-08-18, 19:19
#3

#2 Tack och kul! Var det alltså den bilen? Jag gissar att Zinthio köpte den ny och hade den i ca tio år.

Han hade nog krockat med den någon gång. Den var lite skev…

evakristina
2009-08-18, 19:40
#4

Jäpp! Samma bil!

giffan
2009-09-17, 00:16
#5

Aldrig trodde jag att man kunde få ut så mycket av en kyrkogård. Otroligt spännande att läsa.

Nästan så man blev lite sugen på att forska i släkten, fast jag vet att min farbror gör det så man kanske skulle passa på att prata med honom så länge han är i livet.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Gnidde
2009-10-29, 08:48
#6

Fin berättelse Anders, du har turen att ha dia släktingar nära i samma by. Det blir svårare när man får kuska runt halva Sverige för att hitta en gravsten! Men det får väl gå det också.

Hälsningar Gnidde.

Annons:
svenne
2009-10-29, 13:48
#7

Zinthio är ett ovanligt efternamn. Undrar var det kan ha sitt ursprung? Vid sökning i SvBef 1890 finns 8 stycken, alla boende i Kristianstads län.

AndersE
2009-10-29, 13:54
#8

#7 Jag har funderat samma utan att försöka ta reda på svaret. Ännu…

AndersE
2010-01-10, 23:33
#9

Angående Hugo Zinthio och hans affär så fanns det tidigare en hemsida med lite information. Jag tror hemsidan är borta men jag sparade visst ner innehållet:

I Starby fanns två affärer fram till 1954: Sjödahls och Risbergs.

Siri föddes som dotter till handlare Sjödahl. Hans affär fanns i den lilla gården som ligger intill församlingshemmet. När Siri gifte sig med sin Hugo 1946 så tog de över affären efter Siris far.

1954 då den andra handlaren, Risberg slutade, så flyttade Siri sin affärrörelse ner till hans hus. Under många år har Siri servat Starbyborna med allt från egenlutad lutfisk till spik, alltid lika serviceinriktad. När min far "betalade boken" (kontraboken där Siri skrev ner allt som vi köpt på krita) fick han en twistpåse med sig hem och när vi som var utflyttade var hemma och hälsade på fick våra barn ofta välja sig en kola

Siri skötte affären, och Hugo körde sin lastbil i många år. Siri klarade att driva sin affär ända fram till 1999, med något avbrott på slutet då hon var sjuk. Affären var säkert Siris liv. Vi som var bland dom sista kunderna fick till och med en ny ICA-almanacka för år 2000 tryckt med Siri Zinthios namn och telefonnummer, hem i vår brevlåda precis som vi alltid hämtat en i affären varje jul.

Det har varit en oerhörd förändring i Starby under de senaste 40 åren. Mycket beror på att alla har bil och jobbar borta och sedan sitter hemma och tittar på TV och datorer. Det är svårare att lära känna våra nuvarande Starbybor, för alla har fullt upp och det finns inte någon naturlig mötesplats.

Ingemar Olsson

evakristina
2010-01-12, 10:33
#10

Å, vad jag känner igen det som skrivs! Till och med mina barn, nu 16 o 19 har upplevt Tant Siris affär och blivit bjudna på en och annan godispåse vid besök som inte var för vanliga då vi bodde 30 mil norröver. Härliga minnen!Glad

AndersE
2011-09-12, 11:32
#11

Puttar upp denna för eventuellt nykomna Starby-fantaster…

[Sjöholm i Hålan]
2012-06-17, 11:14
#12

Hittade denna sidan,när jag sitter hemma och är lite krasslig :-( Blev en enorm nostalgikick….Bodde i Starby som barn,tänk om alla ungar kunde växa upp så här…Helt annan värld det hade blivit..Vi ungar "vimsade" runt i byn,byggde våra lådbilar av gamla barnvagnar och bräder..Sen tog vi full fart från Zinthios affär.åkte nerför "byabacken" och full fart in på Månssons gårdsplan…Om vi tittade bakåt???Aldrig :-) Och denna underbara lilla affär,men Siri bakom disken,men gudnåde om man hade en hel femma eller mer…….Och skulle ha godis för HELA pengen :-) Gudnåde det barnet om han/hon snattat ur morsans börs….Siri ringde hem till föräldrarna och hade man ingen telefon,fick man vackert gå hem igen och komma tillbaka med lapp från föräfrarna !!!!! Hugos Citroen vill jag minnas var den enda av märket i byn ?? Blev man "gottsugen" en söndag,när affären var stängd,knackade man på Zinthios köksdör,ibland var där redan en färdigplockad gottpåse :-)..Och varje julafton och födelsedag kom dom med sin DS 21a och "levererade" godis i STOR påse…Underbara människor dessa två…Jag bodde med mormor och morfar mellan åren 1963-74,och mormor och morfar jobbade i Ängelholm,men dagis????Inte att tänka på,nyckeln runt halsen sen sprang man runt i byn,som 5-7 åring!!Hade aldrig funkat idag,men vi ungar tog hand om varandra och oftast hittade vi alltid nåt att göra….Morfar reparerade även cyklar på fritiden åt byborna..MEN f*n tog den som prutade,då "återställde" gubben skadan igen,sen fick dom åka in till stan och Sven Pålssons…..Var aldrig någon som prutade :-) Finns mycket att berätta,men jag hade npg kunnat skriva en hel bok,bara om barndomsåren 1963-74 i Starby..Fastän byn var liten :-) Vi bodde nere i hålan,där Arne Hall idag bor,men på den tiden var huset mindre och klätt med brädor. Mvh "Sjöholm i hålan"

[Sjöholm i Hålan]
2012-06-17, 11:19
#13

Råttelse ang.Hugos bil: Var inte DS 21….ska vara ID 20

Annons:
AndersE
2012-06-17, 17:20
#14

Tack Sjöholm för trevliga minnesbilder.

[Sjöholm i Hålan]
2012-06-18, 09:07
#15

Det var så lite :-) Men läste genom om din släkt,ett enormt jobb du har lagt,och enormt rolig läsning.Måste vara enormt kul att ha så mycket foton från gångna tiders släkt.Själv har jag bara en trave glasplåtar,inköpta av en slump på loppis !!Vilka visade sej innehålla foton av min gammelmorfar,kännde igen detta pga familjen står framför affären ,han hade "herrekiperingsaffär" i Åhus!!!!!Inköpta på Vejby loppis men fotona tagna i Åhus ! Hur dom hamnat där,bara det hade varit enormt kul att veta :-) Tyvärr härstammar jag inte från Starby,men enormt roligt läsa om förfäderna till alla jag känner idag :-) Bla. Starfeldtarna och Frödin,som för övrigt jag och en viss "liten" Månsson var nere hos ofta.Så lugnt nere bland hans växthus,och gubben själv var lugn.Framåt augusti fick vi varsin STOR klase med vindruvor han själv odlat,varken innan eller efter har jag smakat bättre druvor

[Sjöholm i Hålan]
2012-06-18, 14:40
#16

En fråga,samt rättelse??

Hugo stod även för kvarnen? Jag ser den inte på bilden av affären,låg till höger om huset. Var en brun byggnad och snett bakom kvarnen låg en grå byggnad där Hugo hade sin "Citron". Är kvarnen riven?

Vad jag minns var affären målad i en smutsvit/grå färg på den tiden jag bodde i Starby….Bara affären hade man kunnat skriva en hel bok om. Bla att Siri tog sej tid för "skvaller" med pågående kund,att det sen stod 10 bakom…. "Och ??? " :-) Alla fick sin tid,tänk om affärerna hade varit såna idag..Detta var ju samtidigt en mötesplats/andningshål för "byakärringarna". Och gubben Ivar,hade sin bestämda pall i affären,när han kom på sin Crescentmoped var det bäst flytta sej om man satt på "hans" pall :-)

Jag har fått reda på där jag bodde (i hålan) hade Starby Varmbadhus legat..Var den lilla stugan nedanför vårt boningshus,vill minnas var 2-3 badkar samt 4 duschar och bastu. samt det låg "andelsfrysar" uppe vid mejeriet,där förövrigt Hans Pedersen med familj huserade och hade sedemera en liten bilverkstad

Jag har med ljus och lykta jagat flygfoton över Starby (vykort) då från omk. 1965-70.finns någon vänlig själ som har såna kort att sälja?

AndersE
2012-06-18, 16:26
#17

Jag har några flygkort över Starby men de är nog något äldre. Dock har jag dem inte scannade och korten finns på andra sidan jordklotet…

Har du letat på Tradera. Brukar dyka upp vykort där.

Det finns också en av hembugdsböckerna med massor av flygbilder. Finns artiklar här på sajten som beskriver innehållet i samtliga böcker.

[Sjöholm i Hålan]
2012-06-18, 16:47
#18

Tjena Anders…Jaadu jag har letat överallt,även Tradera. :-) Varför jag vill ha dessa?? På dom tidiga ser man min moster Agneta klippa gräset framför huset :-) På annat kort ser man vårt nyss nerfallna utedass !!! Ca 1965,då morfar renoverade huset,var enda möjligheten utedass..Men getingarna käkade upp det,hahahaha :-) Sen på ytterligare ett ser man lilla jag köra trampbil.Sen finns ett nyare i färg som jag tror är jäkligt ovanligt,men jag vet att Siri hade dom i affären,i snurran med alla prylar och småplock :-) Anders,jag jobbade ett tag på skolmuseet,den kassaapparaten dom har där,den vill jag minnas kommer från Siris affär,känner igen den,då jag jobbade första omgången var till och med hennes lilla "gosedjur" fäst i apparaten men tydligen någon som trodde var leksak till något barn ??? Men jag ä'r 100 att den härstammar från affären,den har en spricka rakt över i marmorskivan jag sett sen jag var liten…Men om du eller någon "infödd" Starbybo är på Skolmuseet…Titta noga på kassamaskinen !!! Inte ens dom på museet vet var den kommer ifrån!!!!!

AndersE
2012-06-19, 12:23
#19

Jag ska titta på mina vykort om jag hinner nästa gång jag är hemma.

Kul med kassaapparaten!

[Sjöholm i Hålan]
2012-06-19, 14:08
#20

Jaaa gör det Hade varit helt underbart,om du så bara hade visat dom på sajten :-) Och kassan tycker jag du absolut ska kolla,Tror du minns den bättre än mej,du är ett par äldre än mej vad jag förstått,sen hållt bra koll på vår kära hemby :-) Ett par miljoner på banken och jag hade gärna gjort en "modern" version på "Alla vi barn i Bullerbyn" :-) Var ju en idyll när vi var små och frånsett ett och annat nybygge är byn sej trots allt lik sen vi var små på 50-60 talen :-) trots avsaknaden av dieseldoften på Zinthios lastbilsparkering…Om jag minns rätt,han hade Scania Viking och Volvo Titan ?? För mej fanns en varubuss(silverfärgad) med bananreklam på som kom nångång i veckan??Var en Volvo Snabbe??Och "klinten" som levererade bröd i en VW buss Typ1,för mej den var röd :-) Dessa underbara bil/bussminnen…kjellgren med sin gul/gröna Scania 54a (?) Kvidinge-Ängelholm i ca 60km/h :-) Till vilken min mormor köpte allra första färdbiljetten på sträckan 1962 eller 63 Den ärvde jag av henne men tyvärr försvann den i mina flyttar :-( Tror resan Starby-Ängelholm kostade 1:25 !!!!!!enkel..

Annons:
AndersE
2012-06-19, 19:05
#21

Du vet mer om Starby än jag gör. Även om jag har många "knytningar" så är det över 100 år sedan farfars far flyttade från Starby och sen dess har vi visserligen haft släkt där men inte bott där…

Men visst är det kul med nostalgi!

Själv är jag född 1960 och var i gymnasiet klasskamrat med Anders Månsson.

[Sjöholm i Hålan]
2012-06-19, 20:03
#22

Hej Anders

Ok jag trodde du bodde i omgivningarna som påg,men imponerande av dej spåra och ta reda på släkten :-)

Jag umgicks med båda "månssönerna" som påg,både Anders och Jonas. Då gick du en klass över mej??Jag är född 61..Gick i Strövelstorp Skola,byggd 1968,i lågstadiet för Ingrid Isendahl och mellanstadiet för Stig Edenfur..Tyvärr insåg man inte vilken lärare han var förrän nu i vuxen ålder..Speciellt då i historia,han berättade allt så levande och intressant.Han höll på med släktforskning och i Munka hembygdsförening..Tyvärr uppskattade man inte Edenfur som lärare,utan satt tyvärr och var nervös lektionerna igenom :-) Humör hade gubben,men hörde sen av klasskamrater som hade barn i skolan att han var kvar långt upp i 80talet

svenake
2012-07-11, 00:19
#23

Flygfoto  över Starby finns  från 1839-1945.

Sök på GIS  och lund,  så kommer du in på geografiska inst i Lund. Leta sen reda på "Historiska foto"

Det är lite bökigt, men när man kommit in, så sitter man där många timmar.

[Sjöholm i Hålan]
2012-07-11, 10:21
#25

Svenake Jag bugar och tackar Kanske lite gamla men absolut kul se hur barndomshemmet såg ut "innan min tid" :-) Jag hittade ett vykort,sent 1960tal över lilla byn Men……..då fick jag köpa alla 200 vykorten !!!!! Fastän jag bjöd samma han skulle ha för alla,bara jag fick ta "Starby"….Blankt NEJ……….så nu sitter jag här med 199 st vykort Men bara till att börja samla vykort också,hahahaha……..

Upp till toppen
Annons: