Annons:
Etiketthistoria
Läst 6302 ggr
AndersE
2/22/16, 8:25 PM

Kristian II - Ängelholms olycklige grundläggare

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Måndag 15 februari begav jag mig åter till Stadsbiblioteket som ännu en gång var välfyllt med förväntansfulla Ängelholmare. Talare var Johan Brinck och kvällen ägnades helt åt staden Ängelholms grundare - Kristian II.

Johan hade förberett sig noga för att ge oss en fyllig och intressant bild av vår stads grundare. 

Med hjälp av en karta förklarades dels att den tidens Danmark var betydligt större än dagens…

…men också att detta var en tid då Kalmarunionen ännu varade. Kristian föddes år 1481 som son till Kung Hans och valdes till tronföljare i Danmark 1487, i Norge 1489 och i Sverige 1497. 

Kristian vistades en tid i Norge där han blev förälskad i holländska Dyveke som blev hans älskarinna. År 1513 dog fadern, Kristian blev kung och gifte sig 1515 med Österrikiska Isabella från en mycket inflytelserik släkt. 

Snart därefter bestämde alltså Kristian att staden Luntertun skulle ersättas av en ny stad längre uppströms Rönneå och det är ju därför 2016 är vårt stora jubileumsår.

Kristian hann emellertid med mer än att besluta om städer. Johan berättade om Stockholms blodbad, om vad som föregick det och om följderna.

Kristians älskarinna Dyveke avled 1517 men hennes mor fanns kvar och verkar ha varit en mycket speciell kvinna som Kristian hade stort förtroende för.  Han lär ha lyssnat noga till hennes råd även om de kanske inte alltid visade sig vara så goda. Hon hade närmast en roll som "finansminister".

Kristian hamnade tydligen ofta i svårigheter och 1523 blev han slutligen avsatt och lämnade Danmark för att gå i landsflykt i Nederländerna. Han gjorde ett misslyckat försök att återta makten 1531 men det slutade med att han sattes i husarrest  och mer eller mindre förblev han så tills han dog 1559.

Vi har ju vår Kristian II:s väg i Ängelholm och i Köpenhamn, inte så långt från Kastrups flygplats, finns några kvarter med namn på gator som har anknytning till Kristian och hans i många stycken olyckliga liv.

Slutligen fick vi alla som var där lära oss att aldrig tala om varken "Kristian Tyrann" eller "Kristian den gode". Dessa namn är sentida påhitt som inte har något med den historiske Kristian att göra.

  • Redigerat 12/4/20, 10:35 AM av AndersE
Annons:
AndersE
4/9/16, 10:01 AM
#1

Det verkar bli ännu ett föredrag med samma ämne? Onsdag den 13 april kl 19 i Stadsbibliotekets hörsal. Arrangerat av Kultursällskapet och med Gunnar Wetterberg som föreläsare.

Upp till toppen
Annons: