Skvaltkvarnen
Nästan gömd i skogen står Hembygdsparkens skvaltkvarn. Värd ett besök är den ändå!
Kvarnens historia på tio sekunder…
Ända in på och under hela medeltiden förblev handkvarnarna viktiga för att mala mjöl. De ersattes efterhand av vattendrivna kvarnar som spreds från romarriket över Europa under folkvandringstiden. I Skåne kom vattenkvarnar på 1000-talet men var dyra att konstruera och driva. De byggdes av kloster och förmögna bönder som kunde ta betalt för sin malning.
Skvaltkvarnens historia
Senare utvecklades en enklare teknik och på 1200-talet blev skvaltkvarnen lösningen för en lokal mjölproduktion i liten skala.
Skvaltkvarnen var mycket vanlig i hela landet ända fram till den industriella produktionen tog över. Det har funnits skvaltkvarnar i vårt land från 1200-tal och fram till början av 1900-talet. Med stor sannolikhet har någon av dina förfädrar arbetat i eller besökt en skvaltkvarn någon gång.
En skvaltkvarn
En skvaltkvarn driva av vatten. Detta leds genom en vattenränna fram till ett horisontellt liggande skovelhjul. Namnet torde komma sig av att vattnet "skvätter" kring drivhjulet. Kraften förs sedan över till själva kvarnstenen som även den är liggande och roterar ovanpå en annan fast sten.
Hembygdsparkens skvaltkvarn kommer från Ängalag på Bjärehalvön mellan Båstad och Torekov.
Källor:
- Artikel på Wikipedia
- (http://sv.wikipedia.org/wiki/Skvaltkvarn)Norstedts "Sveriges historia 600-1350"
- Redigerat 2020-12-04, 10:17 av AndersE