Annons:
Etiketthembygdsparken-thorslund
Läst 10824 ggr
AndersE
2010-07-01, 21:44

Skvaltkvarnen

Nästan gömd i skogen står Hembygdsparkens skvaltkvarn. Värd ett besök är den ändå!

Kvarnens historia på tio sekunder…

Ända in på och under hela medeltiden förblev handkvarnarna viktiga för att mala mjöl. De ersattes efterhand av vattendrivna kvarnar som spreds från romarriket över Europa under folkvandringstiden. I Skåne kom vattenkvarnar på 1000-talet men var dyra att konstruera och driva. De byggdes av kloster och förmögna bönder som kunde ta betalt för sin malning.

Skvaltkvarnens historia

Senare utvecklades en enklare teknik och på 1200-talet blev skvaltkvarnen lösningen för en lokal mjölproduktion i liten skala.

CIMG9883.jpg

Skvaltkvarnen var mycket vanlig i hela landet ända fram till den industriella produktionen tog över. Det har funnits skvaltkvarnar i vårt land från 1200-tal och fram till början av 1900-talet. Med stor sannolikhet har någon av dina förfädrar arbetat i eller besökt en skvaltkvarn någon gång.

CIMG9885.jpg

En skvaltkvarn

En skvaltkvarn driva av vatten. Detta leds genom en vattenränna fram till ett horisontellt liggande skovelhjul. Namnet torde komma sig av att vattnet "skvätter" kring drivhjulet. Kraften förs sedan över till själva kvarnstenen som även den är liggande och roterar ovanpå en annan fast sten.

CIMG9884.jpg

Hembygdsparkens skvaltkvarn kommer från Ängalag på Bjärehalvön mellan Båstad och Torekov.

Källor:
  • Redigerat 2020-12-04, 10:17 av AndersE
Annons:
Upp till toppen
Annons: