Stortorget 1920
Vi försöker komma på vad det är som händer på Stortorget samtidigt som vi ser hur mycket information en bild kan ge
Edit: Rubriken ändrad maa den identifiering som är gjord nedan…
En sommardag på 1920-talet
Bilden är ett svartvitt fotografi i storlek som ett vykort
Det är lätt att känna igen platsen. Bilden är tagen norrut över Stortorget med Storgatan till höger. Hade bilden tagits på samma plats idag hade vi sett biblioteket uppe till vänster och ett bankhus rakt fram.
Något speciellt tilldrar sig tydligen på torget. Det ser ut att vara en stilla och vacker sommardag. Det står några hästar uppe till vänster, till höger därom tre eleganta öppna bilar och sedan "publiken" till höger. Vad är det som händer?
Byggnaderna norr om Stortorget i Ängelholm
Vi ska utnyttja kortets höga kvalitet till att titta lite närmre på detaljer.
Längst upp till vänster i bild syns gaveln på ett stall. Här sitter en reklamskylt för "Pellerin" som vad jag vet är ett margarin.
Till höger om stallet finns en port. Tydligen kan man där inne köpa kol, antracit (bergart med hög kolhalt) och koks (förädlad kol). Intressant är den bakre byggnaden som jag minns med just sådana fönster men med två våningar. Byggdes huset på med ytterligare en våning?
Glasmästeri
Ut mot torget finns glasmästeriet. Det drevs fram till 1956 av Georg Paulson, född 1893. Jag tror han var den förste glasmästaren där och att han startade sin affär i mitten av 1920-talet.
Ytterligare ett steg åt höger ligger Nilsson & Co begrafningsbyrå. Jag minns att där fanns en begravningsbyrå åtminstone in på 60-talet men om det fortfarande var Nilssons vet jag inte. Det är lite kul med kvinnan som troligen jobbar på begravningsbyrån men gärna vill se vad som händer.
Det är också kul med telefonkiosken. På ungefär samma plats finns väl ännu en modern kopia?
Victor Bengtsson
På husets gavel ser vi samma namn som vid porten. På väggen står namn på olika varor som man kan handla här - Kaffe, The, Cacao och mycket annat. Det känns otroligt gammalmodigt med telefonnummer "5" men faktiskt hade denna affär kvar samma telefonnummer i telefonkatalogen från 1949, om än innehavaren var ny.
I detta hus har det funnits livsmedelsaffär under många år. Bröderna Jepsson köpte affären 1885 och då tillkom även den andra våning vars gavelfönster vi ser här. Victor Bengtsson efterträdde 1913 och lämnade sedan över till Theodor Jonsson 1929. (Källa: Ängelholmsboken 1992)
Det betyder alltså att bilden är tagen mellan 1913 och 1929.
På originalbilden kan man t.o.m. ana texten "Norra kyrkogatan" under det sista "N".
Om vi lämnar byggnaderna och tittar på torget ser vi några hästar med ryttare. De är inte uniformerade och jag undrar vad de representerar?
Denne man verkar leda den beridna avdelningen.
En detaljbild visar att torget ännu är belagt med kullersten men att man snett över torget lagt en annan beläggning för att underlätta promenader utan vrickade fötter.
Tre eleganta bilar står uppställda till höger om hästarna. Bilen i mitten har enbart chaufför, i bilen längst bort ett sällskap som viftar med små flaggor…
…och bilen närmst har några barn med likadana flaggor.
Jag tycker bilarna ser ut att vara från mitten av 1920-talet och med affären och bilarna som grund vill jag datera bilden till 1925-1929.
Runt om hästarna och bilarna står publiken, men längst fram står det barn. Längst bak är det flickor i något "uniformsliknande", mörka kjolar och ljusa tröjor. Sedan kommer pojkar i ljusa byxor, mörka livremmar och ljusa tröjor. Det ser ut som gymnastiktrupper. Närmre i bild till höger är det blandat pojkar och flickor i finkläder.
Slutligen, längst ner i bild ser vi ryggarna på vad jag tror är manliga gymnaster i klädsel liknande de yngre pojkarna.
Längst till höger är allmänheten samlad i rätt stora skaror. Såväl barn som vuxna ser uppklädda ut.
En liten detalj. Pojken har kommit med cykel och tagit sig fram i första ledet. Allas uppmärksamhet är vänd mot - vad?
En liten orkester ser ut att förbereda sig.
Vad är det som händer?
Ja, jag vet alltså inte. Ängelholmsboken 2006 handlade om 1920-talet och jag har kikat i den för att hitta någon händelse. En sådan är naturligtvis kungens besök 1923 men jag tror att bilden är lite nyare än så och hade kungen varit här tror jag även det funnits militär på plats.
Har ni någon teori eller kunskap vad som hände på torget denna vackra dag?
- Redigerat 2020-12-04, 10:20 av AndersE
Jag har funderat på "Svenska flaggans dag" men borde det inte varit fler flaggor då? Och firade man det verkligen så här?

Kungabesök?
Edit: Ja, det skrev du ju. Kanske någon annan prominent person då …
#2 Jo, så har jag också tänkt. Ser ingen sådan i bilden. Har kanske inte kommit än?

Är inte bekant med Ängelholm. Vart går "röda mattan?"
#4 Röda mattan?
Kan det vara så att det är en matta som ligger på kullerstenarna?
#6 Tror jag inte. Jag tror det är ett stråk med platta stenar. Det går över hela torget, från hörna till hörna.
# 6 # 7. Är beredd att hålla med om en matta! Har jämfört med en bild från 1932 på Lokalhistoriska hemsida, under " Bilder ur tidigare pubilikationer" finnes en bild med en stensatt gång, den är mycket bredare, går även längre bort mot nuvarande bankhus, vad jag tycker. Men visst är det intressant med sådana här bilder, bra Anders att Du håller oss igång. Följer med spänning upplösningen. Kan bilden vara från 1915? Med tanke på Ägh:s grundande?

#5 Fick för mig att man lagt ut en matta för att underlätta för de prominenta personerna att vandra över torget mot något särskilt mål, men så var det tydligen inte.

Kan det ha varit Hjalmar Branting som väntades in?

Jag vill ha fotot till tidigt 20-tal. Om man tittar på kvinnornas kjollängd så ser man ha den fortfarande är ganska lång, inte fotvid men fotfarande lång. Under 20-talet blev sedan kjolen kortare och kortare för varje år för att sluta strax under knät runt 1929. Vid det laget var också modellen väldigt rak, kvinnorna på fotot har väldigt vida kjolar.

Om det inte var en kunglighet man väntade på kanske det var någon idrottsman/kvinna!? Finns det någon guldmedaljör från Ängelholmstrakten på 20-talet? Har svårt att tro att man gick man ur huset för nån landshövding eller liknande. Bilden bör väl vara tagen på sommarhalvåret. Förmodligen inte högsommar, möjligen sensommar.

Jag funderar på den delförstoringen som Anders gjort av den lilla flickan i bilen som viftar med en flagga. Det är ju definitivt inte den svenska flaggan, den får enligt lagar och förodningar helt nekelt inte se ut så. Svenska flaggan ska antingen tvärskuren eller tretungad, den på fotot är tvåtungad. Den tretungade svenska flaggan får för övrigt endast användas inom Försvarsmaketen, i övrigt ska man alltid använda den tvärskurna.
Vidare ska det alltid var ett kors på flaggan, undantaget är ju vimpeln som kan ha ett blått fält resp. ett gult fält utan korset men en vimpel står man ju inte och viftar med.

Får man spåna helt fritt? Är det kanske Åge Johan Lundström man väntar in? Jag tänker på hästarna på fotot. Åge Johan Lundström var lärare vid Flygkrigsskolan på Ljungbyhed from 1926.
Som idrottsman var han även lärare vid ridskolan i Strömsholm 1919-1921. Vid OS i Paris 1924 tog han lagguld i fälttävlan.
Bodde han i Ängelholm tro?
#15 Tack för tankarna kring klädseln.
Jo, egentligen ser jag inget hinder för att vi kan vara tidigare på 1920-talet.
#16 Visst kan man hylla en idrottsperson!
#17 Jag har också funderat på flaggorna. Om de är gulblåa ska man tänka på att äldre foton kan visa gult som mörkare än blått, dvs på en vimpel är ju blått överst.
#18 Kan vara en möjlighet?
---
En egen hypotes - Arne Borg! Han var med i OS 1924 och 1928 och däremellan EM m.m.
Jag vet dessutom att han besökte Ängelholm vid den tiden. Tror han umgicks med någon i min farfars syskons krets. Min farfars lillebror (född -17) berättar att han var sjuk och sängliggande då Arne Borg kom hem till honom och hälsade på sjuklingen. Jag tror jag har en bild på Arne i simkläder från besöket. Farfars lillebror var "liten" men jag vet inte exakt ålder. Dock var besöket med säkerhet på -20-talet.

Johan Åge Lundström hette egentligen Johan August Lundström men kallades för "Åge". Född i Stockholm 1890, avliden i Härslöv, Landskrona 1975. Vid sin bortgång bosatt på Hildesborgs gård.
Åge gifte sig med Margit von Geijer, född 1907 i Strövelstorp.

#21 Det ser ut som om de väntar på något eller någon!
Om man fortsätter att spåna lite till på Åge Lundström-spåret. Han gifte sig som sagt var med Margit von Geijer. Hon var dotter till Löjtnant Fredrik Wilhelm Gustaf von Geijer född i Malmö o.h.h Irma Ingeborg Matilda von Hallwyl född i Stockholm. År 1903 finns de båda i Stockholm men flyttar till Ströveltorp där ju Margit föddes. Fann en uppgift om att Wilhelm von Geijer ägde Vegeholms Gods.
#22 Vilhelm von Geijer köpte slottet 1902 och det har varit i släktens ägo sedan dess.
I Ängelholmsboken 2006 som handlade om 20-talet finns en artikel om kungabesöket. Det var i samband med en krigsövning i slutet av september 1923. Jag tror bilden ovan är tidigare på året.
Denna sida från besöket visar i alla fall att klädsel och bilar är ganska likt så kanske är vi rätt nära 1923?
I boken ser jag också att Ängelholms simsällskap firade sitt tioårsjubileum 1926. Det var i samband med det som Arne Borg var på besök.
#24 Om man tittar efter på den understa bilden med kungen i bilen på Storgatan,så finnes det girlanger på väggen ovanför port o fönster. Detta saknas torgbilden, så inte från kungabesöket. Kanske besök av den olympiska elden.1920-Antwerpen,1924-Paris,1928-Amsterdam?
#25 Skulle den olympiska elden ha besökt Ängelholm?
# 25 Det var en ren gissning, men lite bättre påläst,så är det inte möjligt, först till Olympiaden 1936 i Berlin färdas elden från Olympia i Grekland till OS-stadion med en stafett. 1952 fördes den till Helsingfors bl.a via Malmö-Göteborg- Stockholm.
#27 OK
Jag hittar inget som motsätter sig att det är samma tillfälle. Gör ni?

Kan det vara nån parad efter OS i Antwerpen 1920 (20/4-12/9)? Sverige tog ju ett antal guld där bl.a. i gymnastik (trupptävling, svenskt system).

Antwerpenteorin kolliderar ju med att glasmästeriet skulle startats i mitten av 20-talet. Antwerpen-OS var annars omgivet av en del jippon. Exempelvis fick Ängelholms kvartettsångare besök av den svenska Antwerpenkören, som stannade till och konserterade här på sin väg till spelen i augusti 1920.
#35 Fast mitt antagande om starten för glasmästeriet kan nog vara fel. Georg Paulson var född 1893 så han kan ju ha startat tidigare?
Och bilden i #20 är daterad 1920.

#39 Prova att beställa ett utdrag från fordonsregistret. Länk
#41 Tack för tipset. Jag har skickat en förfrågan.
Och fått svar!
Den tidigaste registreringen jag fått på L654 är från 21/10 1920. Det verkar nästan tyda på att bilen var helt ny då?
Om bilden i #29 är från samma tillfälle och bilen var ny i slutet av oktober 1920 så får jag inte ihop det. För mig ser bilderna ut att vara tagna sommartid…
I vilket fall som helst så var L654 en Hackett, personvagn för 5 personer. Bensindriven 4-cylindrig på 24 hkr och försedd med luftringar.
Den registrerades alltså 21/10 1920 på patron Göransson på Gamla Kungsgården i Ängelholm. Bilen är registrerad på Frans Wahlquist i Limhamn från 30/6 1924. Ytterligare tre ägare finns upptagna innan bilen avförs ur registret hösten 1927.
Tror jag hittat ytterligare en bild från samma tillfälle.
En hel gymnastiktrupp samlad framför samskolan (nuvarande Park- eller musik och kulturskolan). Ser ut att vara likadant klädda som på torgbilden.
På denna bild ser jag en jag känner igen. Det är min farfars syster Daga som var född 1905. Kan mycket väl vara 15 på bilden, dvs den här bilden kan också vara från 1920.
Det här var ett tag sedan. En rolig sträng att läsa tycker jag.
Det mesta tyder väl på att bilden är från 1920. Det som stör lite är en bil som registrerades först i oktober 1920…
Skulle vara kul att gå igenom dagstidningar eller åtminstone klipp för nog har händelsen kommenterats där?